Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 29.04.20 in Univerze

»FEspirator« –  medicinski respirator Fakultete za elektrotehniko  UL

»FEspirator« – medicinski respirator Fakultete za elektrotehniko UL

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so se na pobudo prof. dr. Marka Topiča,   odločili, da gredo v izvedljivostno študijo in razvoj čim bolj preprostega ventilatorja. Po objavi vlade za profesionalne ventilatorje, ki so bili podlaga za »Slovenski respirator«, so se v sodelovanju z UKC Ljubljana odločili, da razvijejo medicinski ventilator. Medicinske ventilatorje je bilo namreč ob izbruhu epidemije skoraj nemogoče dobiti, pa tudi dobavni roki so bili predolgi. Na fakulteti so z veliko vnemo skupaj z industrijskimi partnerji pričeli z delom in razvojem medicinskega ventilatorja, ki so ga poimenovali »FEspirator«.

»Zavedali smo se tveganj in nevarnosti epidemije, ki je bila v eksponentni fazi rasti. Izvedljivostno študijo smo spisali praktično v enem dnevu. Glede na razpoložljivi čas, ki smo ga ocenili na največ en mesec, in omejitev pri dobavljivosti opreme smo se odločili za opremo, ki je že v Sloveniji. Naš koncept je temeljil na uporabi ročnih ventilatorjev BVM, ki jih imajo bolnice in zdravstveni domovi na zalogi. Razvijemo lahko elektroniko, krmilja, senzoriko in dodamo nadzor, a brez medicinske podpore, tako zdravniške kot tehnične ne bo šlo!« se prvih dni spominja prof. Topič. Z vključitvijo dr. Bojana Kontestabila, specialista anesteziologije in reanimatologije v Kliničnem centru Ljubljana se je razvojni tim obogatil z medicinskim znanjem in uporabniškimi zahtevami iz prakse.

Do prvega testiranje prototipa je bilo časa za razvoj le 14 dni

»Ekipa fakultete  je medicinski ventilator od 25. marca do prvega testiranja, ki je bilo na UKC Ljubljana 10. aprila, razvijala dobesedno dan in noč, brez odmora. Večina jih je delala od doma, po potrebi so tudi prihajali na fakulteto, sam pa sem bil na fakulteti vsakodnevno, sestavljal in testiral napravo, pošiljal razne dele po pošti kolegom, da so lahko razvijali doma. Eni so delali do poznih nočnih ur, drugi potem nadaljevali navsezgodaj zjutraj do večera in se tako menjavali, da smo delali praktično 24/7. Ekipa je res stopila skupaj in pokazala timski duh in zagnanost, brez česar nam poleg ustreznega znanja in zunanjih partnerjev ne bi uspelo razviti.  Ves čas nas je gnala misel na to, da če rešimo eno življenje, je ves naš trud poplačan,« je o razvoju prototipa medicinskega ventilatorja povedal Jankovec.

Pri razvoju »FEspiratorja« je tako sodelovalo preko 30 ljudi, ki so skupaj za razvoj prvega prototipa namenili preko 1000 ur. 10. aprila, je na UKC Ljubljana v Simulacijskem medicinskem centru potekalo prvo testiranje prototipov delujočih medicinskih ventilatorjev na simulacijski lutki. Poleg skupine Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani sta ventilator razvijali še skupina g. Janeza Pirca s sodelavci iz podjetja Fotona in skupina podjetja Lotrič Meroslovje pod okriljem Tehnološkega parka Ljubljana. Vse tri skupine so prikazale delujoče prototipe z izredno inovativnost, ki jo je strokovna komisija KC LJ skozi štiri faze testiranja ovrednotila in določila termin dokončnega testiranja. Ne glede na to, da so se skupine predstavile vsaka z drugačno rešitvijo, so pri razvoju med sabo sodelovale.

Anesteziolog dr. Bojan Kontestabile, ki je z razvojniki intenzivno sodeloval ves čas, pravi: »O pobudi fakultete sem prebral v spletnih novicah. Vzpostavil sem stik s prof. Topičem in sodelovanje je takoj steklo. Lotili smo se projekta, pri katerem smo bili že v začetku dva tedna v zaostanku. Pripravil sem jim uvodno predavanje, kjer sem jim razložil teorijo, predvsem pa poudaril zavedanje, da ne delamo samo stroja za napihovanje, ampak da je naš cilj z napravo zdraviti ljudi. Da tu o uspehu odločajo malenkosti, hitrost zaznavanja in odzivanja. Tu je bila naša moč in v tem pogledu smo bili »dream team«. FEspirator izkazuje bistvene funkcionalnosti, ki jih nudijo klinični ventilatorji.«

»FEspirator izkazuje praktično vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev«

»Koncept z mehanskim ventilatorjem je zaradi preprostosti sprva vzbujal dvome, a razvojna ekipa  fakultete je v mesecu dni uspela s svojim prototipom. Navdušen sem nad angažmajem vseh sodelujočih in uspešnim razvojem v tako kratkem času. FEspirator je v celoti izpolnil testirane cilje in izkazuje praktično vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Nisem si mogel misliti, da iz predihalnega balona, ki je srčika tega ventilatorja, lahko narediš ventilator, ki dosega v grobem vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev,« je FEspirator po preizkušanju ocenil vodja Strokovne komisije KC Ljubljana doc. dr. Tomislav Mirković, dr. med.

Razviti prototip FEspiratorja odlikujejo inovativne rešitve in napredni algoritmi za številne funkcionalnosti, značilne za profesionalne medicinske ventilatorje. Med drugim hitra in natančna regulacija tlaka, samodejno zaznavanje vdiha in večstopenjsko alarmiranje. S tem naprava presega nivo pripomočka pri dihanju in se približuje profesionalnim ventilatorjem.

Foto: FE

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *