Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.09.21 in Inštituti

Franček, vseslovenski slovarski portal za mlade

Franček, vseslovenski slovarski portal za mlade

V torek, 14. septembra, ob 11. uri bo v Atriju ZRC predstavitev vseslovenskega slovarskega portala za mlade. Fran, ki se je med uporabniki slovenskega jezika že dodobra udomačil, potem pa je njegov pobudnik in urednik dr. Kozma AhačZRCsazič jeseni 2017 naznanil prihod njegovega učenca, imenovanega Franček. V zadnjih dneh letošnjega poletja, pa je Franček zakorakal na slovenski splet. Fraanček vse ve in zna kako kaj iz njega priklicati.
Na naslovu http://www.franček.si/ bodo osnovnošolci in srednješolci lahko izvedeli, kaj pomeni posamezna beseda, kako jo pregibamo, kako jo izgovorimo, v katerih frazemih jo najdemo, kdaj je bila v slovenščini prvič zapisana, od kod izvira in kako se uporablja v narečjih. Vsi podatki so en klik stran in se skrivajo za pomenljivimi in duhovitimi sličicami, ki jih je izrisal Jaka Vukotič.
V Atriju ZRC bodo vse v živo razložili dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in vodja projekta, sledili mu bodo sodelavci dr. Nina Ledinek, dr. Špela Petric Žižić, dr. Janoš Ježovnik, dr. Nataša Jakop in dr. Andrej Perdih. Dogodek bo vodil dr. Boris Kern.

Da bilo uradno odprtje Frančka (verzija beta je že dostopna in si jo lahko tudi ogledate) karseda slovesno, ga bo pospremila še pika na i, češnja na vrhu torte: Besedoboj – spletna igra, zasnovana v obliki klepeta. Igralec se znajde v svetu samovšečnih in vase zaverovanih književnic in književnikov, s katerimi se pomeri.
Spremljanje dogodka – če izpolnjujete pogoj PCT!
Zagotovljen bo tudi prenos v živo na YouTube kanalu ZRC SAZU:
https://www.youtube.com/watch?v=HuWFz7WtuhY&ab_channel=ZRCSAZU

Več o Frančku na ZRCalniku: https://zrcalnik.zrc-sazu.si/francek-se-pridruzuje-franu/

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *