Pages Menu
Categories Menu

Posted on 18.03.23 in Inštituti, Podjetništvo

Inženirska akademija Slovenije podelila priznanji za kakovostno novinarsko poročanje o inženirstvu in znanosti

Inženirska akademija Slovenije podelila priznanji za kakovostno novinarsko poročanje o inženirstvu in znanosti

Inženirska akademija Slovenije (IAS) je letos prvič podelila priznanje za življenjsko delo na področju promocije inženirstva in znanosti, ki ga je prejela nekdanja novinarka časnika Delo Jasna Kontler Salamon. Za najbolj kakovostno promocijo inženirstva in znaosti v medijih za lansko leto, pa je priznaje zaslužil Goran Tenze, radijski novinar na programu ARS, kjer pripravlja in vodi tedensko avtorsko oddajo Pogled v znanost.

»Namen dogodka je ozaveščati javnost o pomenu kakovostnega poročanja o znanosti in inženirstvu, izpostaviti pomembnost inženirskih dosežkov za družbo ter nagraditi novinarje, ki so pomembni glasniki znanosti,« so poudarki Inženirske akademije Slovenije (IAS) in predsednika dr. Marka Pleška, ki je še posebej poudaril sodelovanje z mediji.

Jasna Kontler Salamon je bila dolgoletna znanstvena novinarka in komentatorka časnika Delo, kjer je objavila številne prispevke s področja znanosti, tehnike, inženirstva … Aktivna je tudi še danes predvsem z intervjuji in prispevki za Delovo stran Generacija+. Je tudi soavtorica knjige Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka, ki obravnava tematiko odnosa do znanosti in institucij.

»Če bi iskali odgovor na vprašanje, če v Sloveniji dovolj cenimo inženirje, bi imeli za optimizem vsaj dva argumenta. Najprej to, da že 17 let premoremo inženirsko akademijo, ustanovljeno s posebnim zakonom, ter to, da je po dolgoletni suši inženirjev v vrstah vplivnih slovenskih politikov zdaj inženir na vrhu vlade. Potrebnopa bo narediti še bistveno več, da se bodo inženirji pri nas uvrstili med najbolj cenjene poklice. Se pa vrednotenje zadnja leta premika v to smer. Malo morda tudi po zaslugi novinarjev,« je povedala nagrajenka.

Priznanje za najbolj kakovostno promocijo inženirstva in znanosti v medijih v preteklem letu je prejel radijski novinar Goran Tenze. V oddaji Pogled v znanost skozi pogovor s skrbno izbranimi sogovorniki odkriva svet inženirstva in tehnike kot tudi širše naravoslovne znanosti. Samo lani je pripravil 24 oddaj na različne teme, vseh oddaj pa je do sedaj že skoraj 600. »Izhodišče za vabilo v oddajo je pogosto nov znanstveni dosežek ali dogodek, Tenze pa se za svoje oddaje skrbno pripravi in preuči najbolj pomembne publikacije svojih sogovornikov,« so med zapisali v obrazložitvi.

»Priznanje cenim predvsem zato, ker prihaja s strani ljudi naravoslovnih in tehniških ved, ki so prepoznali moj dolgoletni novinarski cilj, da ustroja sodobnega sveta brez njihovih temeljev družboslovci in humanisti ne moremo razumeti. Inženirski tehnološki preboji so od časov naših prababic spremenili naša delovna orodja in pomagali ter morda občasno celo ustvarili iluzijo o zato spremenjeni naravi človeka!? O tem velja razmišljati skupaj, pa četudi z različnimi spoznanji, saj tam, kjer vsi mislijo enako, ponavadi ne misli nihče. Hvala za zaupanje.«

Osnovna naloga Inženirske akademije Slovenije je promocija inženirjev in inženirstva ter tehnološkega razvoja. V tem duhu razvijajo tudi idejo o izgradnji skupnega doma za inženirje in inženirke, ki delujejo v različnih društvih in zvezah društev pod okriljem Slovenske inženirske zveze (SIZ).

Foto: Željko Stevanić

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *