Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 12.06.19 in Inštituti

Inženirska akademija Slovenije z novimi člani, med njimi sta tudi ameriški astronavt in Nobelov nagrajenec

Inženirska akademija Slovenije z novimi člani, med njimi sta tudi ameriški astronavt in Nobelov nagrajenec

Člani Inženirske akademije Slovenije (IAS) so najuglednejši slovenski strokovnjaki s področja inženirstva in tehnologije, s priznanimi dosežki na področju tehnološkega in znanstvenega napredka. Inženirska akademija Slovenije (IAS) in Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) sta namreč edini nacionalni akademiji v Sloveniji, ustanovljeni s posebnim zakonom. Tokrat so v zgodovini IAS v članstvo sprejeli tuje strokovnjake, v tako imenovano dopisno članstvo.  Dopisni člani so lahko posamezniki, ki nimajo slovenskega državljanstva, vendar izpolnjujejo pogoje za izvolitev v rednega člana. Častna člana sta na tokratni slovesnosti  postala Nobelov nagrajenec škotsko-slovenskih korenin prof. Duncan Haldane in ameriški astronavt, častnik in fizik slovenskega porekla prof. Ronald Šega.

Duncan Haldane, Nobelov nagrajenec za fiziko leta 2016, ki je letos zaprisegel tudi kot slovenski državljan, je ob slovesnosti izpostavil pomen akademije in inženirstva ter medsebojnega sodelovanja različnih organizacij pri promociji inženirskega poklica in znanosti. Haldane je postal tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Prof. dr. Ronald M. Šega je kot astronavt sodeloval v dveh Nasinih misijah v vesolju, svojo kariero pa je začel kot študent fizike in matematike na U. S. Air Force Academy. »Ponosen sem, da sem postal član Inženirske akademije Slovenije. To je skupina izjemnih ljudi z mednarodno odmevnimi dosežki. Slovenija ima odlične inženirje in znanstvenike ter visoko kakovost življenja, zato jo čaka svetla prihodnost,« je ob podelitvi častnega članstva povedal Šega.

Foto: Marjan Verč

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *