Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 8.01.21 in Svet

Je Covid – 19 podoben avtoimunski bolezni?

Je Covid – 19 podoben avtoimunski bolezni?

O virusu SARS-CoV-2 raziskovalci in kliniki sporočajo vedno več  novih  ugotovitev z namenom, čim bolje spoznati in ukrepati ob tako razširjeni in nepredvidljivi bolezni, ki jo povzroča. Ena od študij, objavljena tudi v JAMA Cardiology, je namreč pokazala, da je imelo kar 60 odstotkov bolnikov s koronavirusom aktivni miokarditis dva meseca po okužbi. To vnetje je bilo pogosto tako pri ljudeh, ki so okrevali doma kot pri tistih, ki so bili hospitalizirani. Miokarditis je lahko sicer dokaj neopazen, simptomi so subtilni s težkim dihanjem, bolečino v prsih in “trepetanjem” srca. Prof.  John Swartzberg, profesor nalezljivih bolezni  z UC Berkley School of Public Health,   pravi, da se še vedno sprašujejo  zakaj to vnetje srca in zato domneva ali ne gre morda za avtoimunski proces.

Delovanje avtoimunskega procesa je namreč usmerjeno na zdrave celice, tkiva in druge primerne tarče v telesu. Avtoimunske bolezni kot sta npr. lupus in multipla skleroza, so opredeljene z neustreznim vnetjem in posledično škodo. Ko gre za Covid-19 in miokarditis, pravi Swartzberg, naj bi SARS-CoV-2 povzročil, da imunski sistem napačno prepozna nekaj v celicah srca kot nevarno in ta napačna identifikacija vodi v vnetje. Vendar je to le ena od razlag in prisotnost vnetja , četudi traja po odstranitvi virusa, ni pokazatelj avtoimunske bolezni.

Tudi drugi raziskovalci sumijo, da Covid-19 vodijo avtoimunski procesi. Zdi se, da ima to obolenje podoben avtoimunski odziv z avtoinflamatornimi in avtoimunskimi stanji, kot jih navajajo raziskovalci v Journal of Immunology. Ugotavljajo namreč, da lahko SARS-CoV-2 povzroči, da imunski sitem telesa napačno napade lastne celice in tkiva v srcu, možganih in drugje.  Avtoimunost naj bi namreč pojasnila, kako virus povzroča tako razširjeno n nepredvidljivo škodo. In razumevanje teh avtoimunskih  procesov je lahko ključno za preprečevanje škode.

Študija, objavljena v Nature Immunology je na osnovi preučevanja imunskih celic in protiteles pri osebah s hudim obolenjem Covid-19, ugotovila nekaj presenetljivih podobnosti avtoimunskih bolezni.  Opazili so vrsto aktivnosti B-celic, ki jih sicer opazijo pri vnetjih lupusa in tudi podobno aktivnost protiteles, navaja dr. Ignacio Sanz, direktor centra Lowance na univerzi Emory. Možni pojavi, ki jih je dokumentiral, so lahko zgolj indikatorji  agresivnega imunskega odziva na napadalni virus. Vendar pa so pri nekaterih skupinah bolnikov elementi avtoimunosti močno vpleteni v razvoj hude bolezni Covid-19.

Kako lahko koronavirus povzroči, da  imunski sistem bolnika napačno napade lastne celice in tkiva? Je mar s tem povezan pojav, ki ga biologi imenujejo molekularna mimikrija?

Dr. Timothy Icenogle, kardiokirurg, meni, da obstajajo številne podobnosti med aminokislinskimi zaporedji proteinov (koronavirus)  in beljakovinami pri človeku. Te podobnosti beljakovin lahko zmedejo imunski sistem in povzročijo, da napade lastne celice. Pri nekaterih ljudeh se ta napad lahko nadaljuje tudi po odstranjevanju virusnih celic, ko si bolnik z okužbo opomore. Iz svoje dolgoletne prakse je prof. Icenogle kot kardiokirurg  – kar mu je tudi omogočilo dobro razumevanje imunologije zaradi presaditve srca in reševanje primerov virusnega miokarditisa – dobil nekaj neprecenljivih spoznanj.  Našel je dokaze, da virus lahko sproži avtoimunske procese. In pri zdravljenju miokarditisa z močnimi presaditvenimi zdravili, ki so v bistvu izklopila imunski sistem , so avtoimunskim procesom  preprečili, da naredijo večjo škodo. Iz svoje klinične prakse in raziskav Icenogle meni, da utegnejo zdravniki postopoma spoznati, da je Covid-19 predvsem avtoimunska bolezen, ki jo sproži virus SARS-CoV-2.

 

Celoten članek je dosegljiv na: https://elemental.medium.com/covid-19-is-looking-more-and-more-like-an-autoimmune-disease-b6c563f8da24

 

Foto: wikipedia/Raimond Spekking

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *