Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 24.11.21 in Inštituti, Univerze

“Kaj se zgodi po prijavi – obravnava spolnega nadlegovanja v znanstvenem prostoru”

“Kaj se zgodi po prijavi – obravnava spolnega nadlegovanja v znanstvenem prostoru”

Komisija za enake možnosti na področju znanosti pri  Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, pripravlja v četrtek, 2. decembra 2021 ob 10,00 uri  preko aplikacije Zoom spletni posvet na temo  “Obravnava spolnega nadlegovanja v znanstvenem prostoru – Kaj se zgodi po prijavi?”

Univerze in raziskovalne institucije si namreč prizadevajo spodbujati ženske, da svojo kariero razvijejo in nadaljujejo v akademskem okolju. Pri tem pa jim je potrebno zagotoviti okolje, ki je varno v vseh pogledih, tudi iz vidika spolnega nasilja. Senzibilno in ozaveščeno okolje pa ni dovolj, saj govor o spolnem nasilju je tudi govor o zlorabi moči. Zagotavljanje varnega okolja v vseh procesih študija in dela, zaščita žrtve, način sankcioniranja ter vsi podporni postopki morajo biti sistemsko urejeni, dobro skomunicirani in predstavljeni vsem študentkam in študentom, raziskovalkam in raziskovalcem ter drugim zaposlenim. Na posvetu bodo  spregovorli o spremebi v znanstvenem okolju v času, ko so pred letom dni prišle v javnost prve prijave spolnega nasilja na univerzi.

Na posvetu želijo spodbuditi razpravo o sistemskih rešitvah ter osvetliti dobre prakse različnih tujih akademskih institucij.

Program:

 Uvodni nagovor: prof. dr. Vesna Leskošek, Univerza v Ljubljani in članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti

 Predavanje: prof. dr. Carole Mundell, University of Bath – Spolno nadlegovanje – kako v akademskem okolju vzpostaviti varen prostor?

Predstavitev izsledkov raziskave: mag. Karmen Kerman in mag. Aljoša Polajžar, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru – ”Normativne ureditve na slovenskih univerzah”

 Razprava ter povzetek prvega dela dogodka.

 Okrogla miza s povabljenimi panelisti:

Moderatorka: dr. Jovana Mihajlović Trbovc, ZRC SAZU in članica komisije.

Sodelujoči/e: prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat, prorektorica za študijske in študentske zadeve Univerze v Ljubljani, prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Boštjan Golob, kabinet rektorja Univerze v Novi Gorici in prof. dr. Gregor Anderluh, Kemijski inštitut in predsednik KOsRIS

Razprava ter povzetek drugega dela dogodka.

 

Foto: wikimedia

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *