Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 22.11.22 in Univerze

Kdo je najboljši programer v Srednji Evrope, odločitev bo padla v Ljubljani na CERC 2022

Kdo je najboljši programer v Srednji Evrope, odločitev bo padla v Ljubljani na CERC 2022

Najboljši programerji med študenti v Srednji Evropi se bodo v Ljubljani med 25. in 27. novembrom 2022 pomerili na največjem in najbolj prestižnem univerzitetnem tekmovanju v računalništvu na svetu, International Collegiate Programming Contest (ICPC). V Sloveniji bo potekala srednjeevropska regionalna raven tekmovanja Central European Regional Contest (CERC), ki ga organizira Fakulteta za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani (UL) v sodelovanju z društvom ACM Slovenija.

Tekmovanja se bo udeležilo 169 študentov v 57 tričlanskih ekipah iz sedmih držav srednjeevropske regije (Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Slovaška in Slovenija) ter Latvije. Slovenijo bo na tekmovanju zastopalo šest ekip: tri ekipe Univerze v Ljubljani, dve ekipi Univerze v Mariboru in ena ekipa Univerze na Primorskem.

V soboto, 26. 11., se bodo po otvoritveni slovesnosti in predstavitvi pravil tekmovalci med 14. in 16. uro pomerili v poskusnem krogu tekmovanja.

V nedeljo, 27. 11., tekmovalce čaka pravi maraton, saj morajo v petih urah nepretrganega programiranja rešiti 12 izzivov. Zmaga ekipa, ki najhitreje pravilno reši največ nalog.

Rešitev posameznega problema ga morajo ekipe najprej primero modelirati, nato zanj načrtovati učinkovit algoritem in ga nazadnje tudi sprogramirati. Ocenjevanje je izredno strogo, saj je vsaka rešitev z najmanjšo napako obravnavana kot napačna. Čeprav so v ekipi trije študenti, imajo na voljo en sam računalnik, kar zahteva od članov ekipe sodelovanje, ustvarjalnost, natančnost, hitrost in sposobnost delovanja pod pritiskom.

Srednjeevropska regija je ena močnejših v svetovnem merilu. Ekipe iz srednje Evrope so  med leti 1993 in 2020 predstavljale 5,3% vseh ekip na finalih ICPC, medtem ko so osvojile 11% prvih mest in 10% drugih mest, oziroma 9,3% vseh mest v prvi deseterici. Najboljša na svetu je bila leta 1998 ekipa s Karlove univerze v Pragi, v letih 2003 in 2007 pa ekipi z Univerze v Varšavi.

Razlog za slabšo konkurenčnost slovenskih ekip v primerjavi z npr. poljskimi ekipami je nedvomno v tem, da imajo bruci poljskih univerz za seboj že 12 let obveznega pouka računalništva in informatike, slovenski pa zgolj eno. Ker imajo tekmovalci tega tekmovanja ključno znanje za digitalizacijo slovenske družbe, ostaja zgolj retorično vprašanje, kako usmerjati izobraževanje  v Sloveniji.

In kje so nadaljevali kariero najboljši? Naj omenimo samo nekatere. Adam D’Angelo je postal CTO v Facebooku in nato ustanovil podjetje Quora. Nikolai Durov je soustanovitelj VK in Telegrama, Matei Zaharia je ustvaril Apache Spark, Tony Hsieh je direktor podjetja Zappos, Craig Silverstein pa je bil prvi zaposleni v podjetju Google.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *