Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 11.12.20 in Inštituti

Kemijski inštitut – SARS-CoV2  med bremenom in cepivom

Kemijski inštitut – SARS-CoV2 med bremenom in cepivom

Ob razsežnostih pandemije, povzročene z virusom SARS-CoV2, (Severe Acute Respiratory Syndrom Coronavirus 2), je Kemijski inštitut priravil razpravo, ki je v ospredje postavila pojsnjevanje in seznanjanje z obolenji, ki jih virus povzroči. SARS-CoV-2 predstavlja posebno nevarnost in prav zaradi njegovih lastnosti je pravi “mojster prevare”, so rekli raziskovalci.  Številni vidiki bolezni Covid-19, ki jo omenjeni virus povzroča, so edinstveni in se razlikujejo od katerekoli druge pogoste virusne bolezni. Lahko napade pljuča tako hudo, da si včasih le stežka opomorejo. Zdravnike bega tudi nenavadno strjevanje krvi, raziskovalci pa ugotavljajo, da so glavni vzroki umrljivosti bolnikov s Covid-19 prav obsežni krvni strdki večine notranjih organov, v pljučih, jetrih, ledvicah in drugih.   Tako stanje  posledično predvideva slabši izid zdravljenja.

Razpravljalci so poudarjali tudi pomembnost statistično –  analitičnega spremljanja obolevnosti, kar omogoča pravilno in pravočasno pripravljanje ukrepov za zajezitev pandemije. Posebno pozornost so posvetili tudi cepivu, ki naj bi ga tudi pri nas dobili v prihodnjih tednih. Pojasnjevali so značilnosti cepiva, ki je bilo tokrat prvič izdelano po posebnem postopku,  kako je z njegovo učinkovitostjo in varnostjo, koliko časa bo ponujalo zaščito, kako bo potekala logistika cepljenja itd. Ker gre za pandemijo, ki vpliva tudi na družbene razmere, na obnašanje ljudi, na frustracije katerim so izpostavljeni.  Ob tem pa so družbena omrežja prepravljena z lažnimi novicami, s teorijami zarot itd. Preplavlja nas že pojav infodemije, na kar opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

O omenjenih vprašanjih so razpravljali zdravniki prof. dr. Marko Noč, prof. dr. Alojz Ihan, prof. dr. Samo Zver, mag. Matjaž Turel, dr. med, raziskovalec prof. dr. Roman Jerala, sintezni biolog, dr. Aleks Jakulin, profesor statistike in dr. Dan Podjed, antropolog.

Posnetek razprave je dostopen tukaj: https://www.facebook.com/kemijskiinstitut/videos/137297451289127/

 

Foto: KI in Roman Jerala/osebni arhiv

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *