Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 31.05.20 in Inštituti

Kemijski inštitut, Vloga znanosti in inovacij pri prilagajanju na podnebne spremembe

Kemijski inštitut, Vloga znanosti in inovacij pri prilagajanju na podnebne spremembe

V okviru Tedna  kemijskega inštituta pripravljajo v torek, 2. 6. ob 10. uri, omizje  “Vloga znanosti in inovacij pri prilagajanju na podnebne spremembe”,  v sodelovanju z gibanjem Mladi za podnebno pravičnost.

Dogodek bo potekal v živo preko Webexa na  povezavi: ki-si.webex.com/ki-si/j.php

Meeting number (access code): 113 334 7708 Meeting password: kemijski

V izhodišču razprave bo podnebna kriza, ki predstavlja človeštvu največjo eksistencialno grožnjo v sodobnem svetu. Je kompleksen problem, ki za uspešno reševanje zahteva interdisciplinarni pristop, pri čemer bodo pri prehodu v brezogljično družbo ter prilagajanju na podnebne spremembe pomembno vlogo igrale tudi tehnološke inovacije. Takšna tranzicija bo zahtevala povečanje učinkovitosti obstoječih tehnologij, razvoj novih zelenih tehnologij in tehnologij za blaženje podnebnih sprememb.

Ker so podnebne spremembe že dosegle stopnjo, ko močno vplivajo na človeštvo, je za blaženje podnebnih sprememb, nujna tudi prilagoditev na njihove posledice. Razvoj in implementacija tehnoloških inovacij je nujna, saj bi le-te lahko ljudem omogočale, da lažje prenesejo negativne učinke ali pa celo izkoristijo posledice podnebnih sprememb sebi v prid. Tehnološke inovacije pa nimajo učinka, če ne preidejo v splošno rabo, zato jih je treba približati  širši javnosti in omogočiti njihovo skupnostno rabo.

Gostje omizja bodo:mag. Danijel Crnčec,Fakulteta za družbene vede, izr. prof. dr. Luka Juvančič, Biotehniška fakulteta, prof. dr. Tom Turk, Biotehniška fakulteta, Tilen Sever, Steklarna Hrastnik,  doc. dr. Blaž Likozar,  Kemijski inštitut, pogovor bo usmerjal Primož Turnšek, Mladi za podnebno pravičnost.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *