Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 11.01.18 in Featured, Inštituti

Kvarkadabra že 20 let

Kvarkadabra že 20 let

Ob 20 obletnici so ustanovitelji in sodelavci Kvarkadabre /www.kvarkadabra.net/, prvega spletnega portala za tolmačenje znanosti rekli, da njihove vrednote in cilje povzema prvi aksiom Kvarkadabre, ki so ga napisali že takoj po ustanovitvi pred dvajsetimi leti: »Kvarkadabra verjame v čar znanosti. Povedati vam hočemo, da znanost ni skrivna umetnost, dostopna le redkim posvečenim. Je spoznavanje narave, človeka in družbe, kar nam je vselej blizu in kar vsi živimo, zato menimo, jo lahko vsi razumemo. Smo tolmači znanosti za tiste, ki njenega jezika morda ne govorijo tekoče, a želijo, hočejo razumeti njegov smisel. Na naših spletnih straneh ne podučujemo, temveč pripovedujemo: zgodbo o nastanku znanosti, o ljudeh, ki so jo ustvarjali, o naravnih pojavih in o zakonitostih, po katerih se ti godijo.«

In res, tisti ki spremljajo omenjeni portal, lahko vedno znova ugotavljajo, da so članki, razlage pojmov in pojavov, tako jasni in razumljivi, da ob tem vzbudijo bralcu zanimanje, da išče še dodatne vire pri obravnavanem problemu.

Kvarkadabra ima tudi to posebnost, da si vseskozi prizadeva razumeti in ceniti vrednote znanosti, ki bogatijo tako posameznika kot družbo. In nikakor se ne uvrščajo v zadnja leta vse pogostejše prakse   komuniciranja znanosti na različnih nivojih.

Kako Kvarkadabri uspeva ljudem približati “čar znanosti”, pojasnjujeta dr. Sašo Dolenc, fizik in filozof, hkrati pa najbolj zaslužen avtor portala za promocijo znanosti. V širši javnosti je poznan kot avtor ali soavtor mnogih del, kjer zapletena znanstvena vprašanja pojasnjuje na privlačen in razumljiv način. Prof. dr. Jure Zupan je teoretični fizik, sicer pa profesor na Univerzi Cincinnati Ohio ZDA. Oba govorca sta imenitni portal oblikovala in ga skozi vsa leta vsebinsko dopolnjevala.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *