Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 18.12.19 in Univerze

Laboratorij za mikroelektroniko Fakultete za elektrotehniko – že 50 let

Laboratorij za mikroelektroniko Fakultete za elektrotehniko – že 50 let

Laboratorij za mikroelektroniko Fakultete za elektrotehniko (LMFE) deluje na področju izobraževanja, raziskav in razvoja v mikroelektroniki in elektronskih mikrosistemih. Njegovi začetki segajo v obdobje, ko se je slovensko podjetje Iskra odločilo podariti opremo za izdelavo bipolarnih tranzistorjev.  Ta oprema je vodila do prvih uspehov – razvoja tehnologije tankoplastnih integriranih vezij, ki so jih nato uporabljali v naprednejših oddelkih Iskre, kot so bili Iskra Elektrooptika (Fotona), Iskra Števci (Iskraemeco), Iskra Telekomunikacije in Iskra Avtoelektrika (Letrika, Mahle).

LMFE je v 50-ih letih delovanja na področju mikroelektronike razvil številne izdelke, zaradi katerih je postal znan ne samo v Sloveniji, ampak po vsem svetu. Pomembno sled so pustili v Silicijevi dolini, kjer so vodili združeno razvojno skupino raziskovalcev LMFE in ameriškega podjetja American Micro System. Tam so razvili prvi 8-bitni računalnik z oznako S2000 v ZDA in s slovensko oznako EMZ1001, ki je poleg mikroprocesorja vseboval še vse potrebne enote – pomnilnika ROM in RAM, vhodno/izhodne enote in generator ure. Razvili so tudi prvo integrirano vezje za telefonski aparat, katerega licenco so nato prodali v ZDA in na Japonsko ter prvo integrirano vezje v pametni kartici ameriške firme Sielox, ki jo je ustanovil znani slovenski izumitelj kalkulatorja HP35, France Rode.

Laboratorij je imel pomemben vpliv tudi na razvoj mikroelektronike v Sloveniji. Razvili in izdelali so namreč integrirana vezja za obrambno industrijo in integrirana vezja za slovensko inovativno industrijo. Na podlagi izumov načrtnih integriranih vezij so pomembno pripomogli tudi pri razvoju uspešnih visoko tehnoloških podjetij v Sloveniji, med katerimi danes najbolj izstopa podjetje RLS (Rotary Linear Systems). LMFE je z izumom najboljšega mikroelektronskega senzorja, ki deluje pri sobni temperaturi, posegel tudi na področje tehnologije terahercev. Ta tehnologija bo imela v prihodnosti pomemben vpliv na medicino, varnost in komunikacijo.

 

Foto: FE UL

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *