Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.05.22 in Univerze

Mednarodni dan svetlobe na Fakulteti za elektrotehniko

Mednarodni dan svetlobe na Fakulteti za elektrotehniko

UNESCO je 16. maj razglasil za mednarodni dan svetlobe, ko je fizik in inženir Theodore Maiman leta 1960  predstavil  prvi laser.  Letošnjemu dnevu svetlobe  bodo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani posvetili vrsto aktivnosti.

V ponedeljek, 16. maja 2022 bodo potekale med 9. in 16. uro razne predstavitve. Predstavniki različnih podjetij bodo obiskovalcem na kratko približali številna področja svetlobe. Kaj lahko zvemo o dnevni svetlobi »od zgoraj«, butični javni razsvetljavi, trendih v avtomobilski razsvetljavi, uporabi AR (t. i. augmented reality oz. obogatena resničnost) pri projektiranju razsvetljave ter daljinskem nadzoru in upravljanju razsvetljave preko LTE.  Pa tudi o načrtovanju razsvetljave v BIM okolju, tehnologiji Z Spectrum, o tem, kako svetloba vpliva na počutje, ter o trendih upravljanja razsvetljave.

V omizju, vodil ga bo prof. dr. Grega Bizjak, na temo »Biološko aktivna razsvetljava«,   bodo predstavili pozitivne in negativne lastnosti razsvetljave prihodnosti. Ob 21. uri pa ob parku pri Križankah napovedujejo otvoritev inštalacije »Svetlobna gverila«, ki jo bodo pripravili študenti Fakultete za elektrotehniko in Fakultete za arhitekturo UL.

Več informacij o dogodku  prek te povezave. Udeležba je brezplačna, zaželena pa je prijava prek prijavnega obrazca.

 

Foto: FE UL

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *