Pages Menu
Categories Menu

Posted on 18.03.18 in Inštituti, Univerze

Mlada akademija: Mentor leta 2017 je Primož Ziherl

Mlada akademija: Mentor leta 2017 je Primož Ziherl

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so podelili nagrade finalistom izbora Mentor leta 2017. Mentor leta je postal dr. Primož Ziherl s Fakultete za matematiko in fiziko UL in Inštituta “Jožef Stefan”, ki ga je petčlanska komisija izbrala med 94 nominiranimi mentorji. Poleg njega so kipec domov odnesli tudi ddr. Petra Čeferin s Fakultete za arhitekturo UL, dr. Borut Jug z Univerzitetnega kliničnega centra, dr. Mateja Sedmak z Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru in dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko UL.

prof. dr. Primož Ziherl

Direktor ARRS, dr. József Györkös je poudaril, da izkušnje nacionalnih raziskovalnih agencij, ki so združene v zvezo Science Europe, kažejo, da se celotna Evropa, in ne le Slovenija, spopada s podobnimi finančnimi težavami. Razmere so se glede na leto 2015, ko je bil slovenski znanstveni proračun na najnižji ravni, vendarle nekoliko izboljšale. ARRS je tako v letošnjem letu uvedla novo shemo financiranja mladih raziskovalcev, imenovano MR+, znotraj katere je razpisanih dodatnih 50 mentorskih mest v skupni predvideni višini 1,5 milijona evrov. Shema MR+ je usmerjena h generaciji mlajših mentoric in mentorjev od 11 do 17 let po končanem doktoratu.

Zmagovalec, prof. dr. Ziherl, je v zahvalnem govoru opisal sodelovanje s predlagateljem, nekdanjim študentom dr. Matejem Krajncem, trenutno postdoktorskim raziskovalcem na Univerzi Princeton v ZDA. Z dr. Krajncem sta začela sodelovati že v času dodiplomskega študija, ko je dr. Krajnc prišel k prof. dr. Ziherlu z izjemno zahtevnim problemom, ki ga do tedaj še nihče ni uspel rešiti; mentor se je zbal, da je zaradi tega študenta izgubil. K sreči dr. Krajnca to ni ustavilo in se je vrnil v skupino prof. dr. Ziherla; skupaj sta rešila problem, dr. Krajnc je nadaljeval doktorski študij pod njegovim mentorstvom in ga uspešno zaključil, sedaj pa ohranjata raziskovalno povezavo na osi Princeton-IJS. Prof. dr. Ziherl je ob tem izpostavil še zelo dober odnos s svojim mentorirancem.

 

Foto: STA

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *