Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.10.20 in Svet, Univerze

Mentorica leta  prof. dr. Kristina Sepčić

Mentorica leta prof. dr. Kristina Sepčić

V Društvu Mlada akademija so letošnji dogodek  podelitev nagrade Mentor leta izpeljali v živo prek spleta in s tem omogočili varen ter neposreden ogled prireditve več kot dvestotim gledalcev. Izmed več kot petdesetih nominirancev s strani več kot sedemdesetih predlagateljev je po mnenju petčlanske komisije Mentorica leta postala prof. dr. Kristina Sepčić.

V soorganizaciji Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) ter v partnerstvu s podjetjem InstaText je bila letošnja svečana prireditev prestavljena v spletno obliko. Finalisti za nagrado Mentor leta 2019 so bili poleg velike zmagovalke prof. dr. Kristina Sepčić tudi prof. dr. Andreja Istenič Starčič (PeF UP), prof. dr. Matej Kristan (FRI UL), prof. dr. Tomaž Prosen (FMF UL) in prof. dr. Robert Roškar (FFA UL).

 Predsednica društva Mlada akademije dr. Tea Romih,  je poudarila, da v slovenskem visokošolskem prostoru deluje veliko odličnih mentoric in mentorjev, kar prepoznavajo njihovi mentoriranci in mentoriranke in jim skozi nominacijo za nagrado Mentor leta izrekajo zasluženo priznanje. V imenu ARRS je  dr. Lidija Tičar Padar  v kontekstu prireditve izpostavila pomen dobrih mentorskih praks, ki so ključne za uspešen razvoj mladih znanstvenikov. Predsednica komisije za podelitev nagrade  Matja Zalar je poudarila, da ima mentor  ključno vlogo pri razvoju  študenta v samostojnega raziskovalca. Mentor  je namreč tista oseba, ki s svojim delom, znanjem, idejami in strastjo vodi doktorskega kandidata  ter spodbuja  kreativnost in omogoča napredek na vseh področjih, tudi izven raziskovalnega okolja.  Nominirance so v kratkih predstavitvah pripravili tudi  vsi predlagatelji (dr. Maja Lebeničnik, Alan Lukežič, dr. Lenart Zadnik, Žane Temova Rakuša, Anastasija Panevska).

 Prof. dr. Kristina Sepčić je bila za to nagrado predlagana že šestkrat, kar je velika pohvala njenemu dolgoletnemu izjemnemu mentorskemu delu. Svojim študentom daje svobodo, da razvijejo svoje lastne ideje, hkrati pa jih pri raziskovanju vseskozi podpira in jih s svojimi strokovnimi nasveti usmerja v najbolj smiselno in perspektivno smer. Komisijo za podelitev nagrade je prepričal tudi odnos med mentorico in študentko ter globoko spoštovanje med njima, saj je z načinom dela mentorica uspela ustvariti produktivno delovno okolje, v katerem se je študentka predlagateljica (Anastasija Panevska) razvila v uspešno in samostojno znanstvenico.

 

Foto: ARRS

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *