Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 1.09.21 in Univerze

Merilna kampanja Evropske vesoljske agencije na Zelenortskih otokih – tudi s slovenskim znanjem

Merilna kampanja Evropske vesoljske agencije na Zelenortskih otokih – tudi s slovenskim znanjem

Septembra letos bodo raziskovalci Univerze v Novi Gorici, podjetja Haze Instruments d.o.o. in slovenski ekstremni pilot Matevž Lenarčič na Zelenortskih otokih sodelovali pri projektu JATAC (Joint Aeolus Tropical Atlantic Campaign), ki poteka v organizaciji Evropske vesoljske agencije (ESA). Drugi sodelujoči so še ameriška NASA, francoski CNRS, nemški DLR, grški NOA in Ciprski inštitut. Z meritvami v zraku in na tleh bodo preučevali natančnost satelitskih meritev, podnebne spremembe in uporabo vseh teh meritev v modelih Zemljinega ozračja.

Vodja raziskav slovenskega projekta je prof. dr. Griša Močnik, vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici.  Močnik in Matevž Lenarčič bosta nad vzhodnim Atlantikom letela v času preletov satelitov, na različnih višinah 3-4 ure v radiju 500-600 km okrog otoka Sao Vicente. Projekt je namenjen preučevanju atmosferskih razmer in merjenje lastnosti aerosolov pri transportu saharskega peska, črnega ogljika in drugih delcev preko Atlantika in vpliva na globalno podnebje.

Inštrumenti bodo vgrajeni v letalih: DC-8 (NASA), dva Falcona 20 (CNRS in DLR) in slovenski Advantic – WT10 Research. Poleg meritev z letali bodo merili tudi s tal z lidarji. Vse te meritve bodo služile kalibraciji lidarja na satelitu Aeolus, s katerim ESA meri hitrosti vetra po celem površju Zemlje in po različnih višinah. Rezultati meritev  objavljeni v znanstveni literaturi, bodo služili za validacijo meteoroloških in podnebnih modelov.

Foto: UNG

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *