Pages Menu
Categories Menu

Posted on 26.09.22 in Svet

Mesec znanosti 2022

Mesec znanosti 2022

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je pripravilo Mesec znanosti, ko se od druge polovice septembra do konca decembra zvrstijo številni dogodki na različnih področjih znanosti in znanstvene politike. Med  novosti  so Dan odprte znanosti 2022 in dan odprtih vrat slovenskih superračunalnikov ter uveljavljeni dogodki, kot je podelitev državnih nagrad in priznanj na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti, letni posvet raziskovalcev v tujini, ki ga organizira društvo VTIS, in drugi.

Naslavljajo tudi nekatere nove teme, kot je občanska znanost, za katere verjamemo, da bodo prispevale k okrepljenemu zanimanju splošne javnosti za področje znanosti. Po daljšem premoru se je Mesec znanosti vrnil tudi na pravkar zaključeni Mednarodni obrtni sejem v Celju, kjer se je izjemno uspešno znova predstavilo  Stičišče znanosti in gospodarstva.

Podprli bodo tudi izvedbo Festivala Uni.Minds, ki je največji slovenski spletni festival za grajenje inovacijske skupnosti in partnerstev med akademskim okoljem in gospodarstvom.

 Mesec znanosti se vključuje tudi v mednarodne aktivnosti, zato bodo zagotovili  podporo pridruženim dogodkom Evropske noči raziskovalcev ter projektu Inovacijskega kampa za mlade iz Sredozemlja, ki ga načrtuje Evro-sredozemska univerza – EMUNI.

Med bolj uveljavljenimi dogodki so tudi informativni dnevi Obzorja Evropa, ki bodo letos sovpadali s sprejemanjem novih delovnih programov za leti 2023 in 2024 in bodo posledično ponudili najbolj aktualne in sveže informacije, relevantne za slovenski znanstvenoraziskovalni in inovacijski prostor.

Posebno zanimivost predstavlja Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov, na katerem bodo imeli obiskovalci priložnost obiskati in od blizu spoznati delovanje zmogljivih računalnikov v Sloveniji.

Mesec znanosti 2022  povezujejo tudi z novo iniciativo MIZŠ  »Platforma znanja«, ki je namenjena krepitvi pretoka informacij med predstavniki oblikovalcev politik z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, predstavniki Stalnega predstavništva pri Evropski uniji v Bruslju (SPBR) in širokim krogom deležnikov na področjih znanosti, visokega šolstva in inovacij o aktualnih pobudah na ravni EU ter izmenjavi pogledov ter stališč do teh pobud. Organizirali bodo že četrti posvet Platforme znanja.

1.Stičišče znanosti in gospodarstva – 54. MOS, 14. september – 18. september 2022 (dogodek v živo), Celje, Celjski sejem

2.Predstavitev razpisov Obzorje Evropa ERC in MSCA v 2022 in 2023, 28. september 2022 (spletni dogodek), velika dvorana MIZŠ

  1. Evropska noč raziskovalcev – pridruženi dogodki, 30. september 2022 (različni dogodki)
  2. Srečanje vaje za vzajemno učenje (MLE) za občansko znanost , 10. oktober – 11. oktober 2022 (dogodek v živo), Ljubljana, velika dvorana MIZŠ

5.Dan odprte znanosti, 11. oktober 2022 (hibridni dogodek), Ljubljana, Hotel Four Points by Sheraton (Hotel Mons)

  1. Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov , 25. oktober 2022 (hibridni dogodki), različne lokacije po Sloveniji
  2. Doktorat- kako pa ti definiraš uspeh?/ PhD – how do you define success? – spletna delavnica Mlade Akademije, 26. oktober 2022 (spletni dogodek)
  3. Odprta znanost 2022 – z odprtostjo do izboljšanja kakovosti raziskovalnega dela – delavnica Mlade Akademije, 27. oktober 2022 (hibridni dogodek)
  4. Inovacijski kamp za mlade Evro-sredozemske univerze – EMUNI, serija spletnih dogodkov in dogodkov v živo
  5. Festival Uni.Minds, 8. do 10. november 2022, (spletni dogodki)
  6. Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti, 19. december 2022, Ljubljana, Cankarjev dom
  7. Platforma znanja – 4. posvet, december 2022, Ljubljana
  8. 7. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, velika dvorana MIZŠ (hibridni dogodek)

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *