Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.03.20 in Svet, Univerze

Ministri za izobraževanje o vplivu koronavirusa na izobraževanje v EU

Ministri za izobraževanje o vplivu koronavirusa na izobraževanje v EU

Hrvaško predsedstvo Svetu EU je v četrtek, 12. marca, organiziralo videokonferenco ministrov za izobraževanje na temo vpliva koronavirusa na izobraževalne sisteme držav članic EU, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Štromajer.
Izmenjali  so  izkušnje o poteka pouka in šolanja ter o konkretnih sprejetih ukrepih v posameznih državah. Razpravljali so o prihodnjih ukrepih z namenom zagotovitve nemotenega poteka šolanja in zaključka šolskega leta. V tem kontekstu so govorili  tudi o uporabi možnosti za spletno poučevanje in virtualno učenje, vključno z razširjenimi možnostmi virtualne mobilnosti.
 dr. Štromajer je v razpravi dejal, da je bila sprejeta odločitev, da se s ponedeljkom, 16. marca, zaprejo vse izobraževalne ustanove v Sloveniji. Poudaril je tudi skupno ukrepanje na vladni ravni med pristojnimi ministrstvi in kabinetom predsednika vlade.
 Približno tretjina držav  je do zdaj zaprla vse izobraževalne ustanove, druga tretjina je zaprla ustanove v določenih delih države, zadnja tretjina pa resno razmišlja o skorajšnjem zaprtju šol  glede na morebitno rast števila okuženih. Države članice poleg splošnih ukrepov razmišljajo tudi o posebnih ukrepih za tiste s težavami v učenju in deprivilegirane skupine, kakor tudi o ukrepih za starše, ki delajo od doma.
Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade M. Gabriel je izrazila podporo državam in njihovim aktivnostim za omejitev širjenja okužb. Strinjala se je z uporabo digitalnih orodij, zato je predlagala, da se izmenjajo izkušnje. Predlagala je tudi oblikovanje skupine na platformi Yammer za izmenjavo izkušenj in informacij.
Ministri so se dogovorili za okrepljeno skupno sodelovanje z namenom zagotovitve varnosti učencev in staršev, prav tako pa za omogočanje alternativnih možnosti poučevanja. Med državami so razlike glede ukrepov, tudi glede  vpliva koronavirusa in število okužb, zato je potrebno napore nameniti tudi izmenjavi informacij in izkušenj. Strinjali so se, da so potrebne utemeljene odločitve, ko gre za zapiranje šol, saj imajo te odločitve vpliv na življenja vseh.

 

Foto: youtube

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *