Pages Menu
Categories Menu

Posted on 13.11.14 in Featured, Univerze

Mobilnost študentov: Možgani ne bežijo, temveč krožijo

Mobilnost študentov: Možgani ne bežijo, temveč krožijo

V organizaciji Kariernih centrov Univerze v Ljubljani je na Fakulteti za družbene vede potekal tradicionalni dvodnevni posvet »Izzivi v tujini«. Posvet, ki je tudi tokrat ponudil vse informacije o priložnostih, ki so na voljo študentom Univerze v Ljubljani za pridobitev mednarodne izkušnje, je privabil številne študente in študentke. »Skozi letošnji moto ‘Možgani ne bežijo, temveč krožijo’ želimo opozoriti na pomen mobilnosti in s tem priložnosti za spoznavanje različnih kultur, pridobivanje različnih znanj v drugih institucionalnih ali delovnih okoljih, krepitev komunikacijskih spretnosti, znanj tujih jezikov ter praktičnih izkušenj, ki jih študenti in diplomanti lahko uspešno prenašajo v naš prostor in delovna mesta,« je o namenu letošnjega posveta povedala prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Maja Makovec Brenčič.

mozgani_UL

Univerza v Ljubljani študentom že zdaj nudi vrsto priložnosti za mobilnosti, ki jih bo v postopku internacionalizacije do leta 2020 še povečala. Karierna svetovalka Saša Radusinović je zato na posvetu predstavila storitve, ki so jih v Kariernih centrih Univerze v Ljubljani uvedli z oktobrom 2014: »Za vse, ki jih zanimajo izzivi v tujini, organiziramo Skype svetovanja s svetovalci iz tujine, delavnice za pripravo pisne predstavitve v angleškem jeziku in iskanje študijskih priložnosti v tujini, v angleškem jeziku izvajamo tudi CV-kliniko.«

Udeležence, bilo jih je več kot dvesto, so zanimale predvsem priložnosti za pridobivanje praktičnih izkušenj ter morebitne jezikovne zahteve pri delodajalcih. »Moj cilj je bil izvedeti več o razpoložljivih programih mobilnosti, poleg Erasmusa, in seveda možnosti finančnih spodbud. Predstavitev teh možnosti je zadovoljila moja pričakovanja, prav tako predstavitev Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije,« je bil zadovoljen Rudi Močnik, študent Naravoslovnotehniške fakultete.

Osrednji dogodek posveta je bila okrogla miza z naslovom »Nova paradigma: možgani ne bežijo, temveč krožijo«, na kateri so udeleženci mobilnosti in delodajalci predstavili svoje poglede na pridobljene mednarodne izkušnje. Sodelujoči na okrogli mizi so si bili enotni, da je potrebno spodbujati študijske izmenjave in prakse v tujini, saj študenti pridobijo dragocena znanja in izkušnje, ki jih lahko uspešno prinesejo nazaj v Slovenijo. Prepričani so, da takšna znanja ne koristijo samo posameznikom, temveč tudi slovenskemu gospodarstvu in širši družbi. Tako v podjetjih Lek Sandoz, IBM in PricewaterhouseCoopers spodbujajo mobilnost, ne samo študentov, temveč tudi svojih zaposlenih. Usposabljanje zaposlenih v tujini je reprezentativen primer kroženja možganov, pravijo. Po času, preživetem v tuji podružnici, se posameznik vrne v Slovenijo z novimi znanji in metodami dela.

mozgani_UL_3

Samo Roš iz podjetja Lek Sandoz je ob tej priložnosti posebno pohvalo namenil prav Univerzi v Ljubljani: »Lek je mednarodno podjetje, zato velik pomen pripisuje tudi mednarodnim izkušnjam obstoječih in potencialnih zaposlenih. Kadri, ki prihajajo z Univerze v Ljubljani, se zelo dobro izkažejo, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v drugih mednarodnih enotah.«

Po zaključku okrogle mize je sledil sejem organizacij, ki je udeležencem ponudil še več informacij in priložnosti izzivov v tujini. Na enem mestu je bilo moč izvedeti vse o tem, kaj nudi in predstavlja mobilnost v razvoju in gradnji kariere že v času študija. »Naš cilje je, da bi v prihodnje vsak študent imel v času študija vsaj eno priložnost za odhod v tujino. S tovrstnimi izkušnjami diplomanti tudi lažje konkurirajo za delovna mesta,« je še povedala prorektorica Univerze v Ljubljani, prof. dr. Maja Makovec Brenčič.

Foto: Željko Stevanić

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *