Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 31.03.20 in Inštituti

Nacionalni inčtitut za biologijo (NIB) se odziva na doslej neprecedenčno krizo pandemije novega koronavirusa z mobilizacijo znanj

Nacionalni inčtitut za biologijo (NIB) se odziva na doslej neprecedenčno krizo pandemije novega koronavirusa z mobilizacijo znanj

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) med drugimi pokriva tudi področji mikrobiologije in virologije, zato se v času pandemije COVID-19 proaktivno odziva na reševanje doslej nepoznane bolezni. Raziskovalci se tako vključujejo s svojim znanjem in ekspertizami na področjih, ki se neposredno dotikajo biologije virusov, kot na tiste, za katere verjamemo, da lahko doprinesejo k poznavanju virusa SARS-Cov-2 in usmerjanju boja proti pandemiji ter za varovanje zdravja in okolja.

»Na NIB-u smo pripravili seznam raziskovalnih smeri, ki jim sledimo s ciljem varovanja zdravja ljudi, drugih organizmov in ekosistemov. Sodelavci so znotraj petih tekočih nacionalnih raziskovalnih programov ter mnogih nacionalnih in mednarodnih projektov identificirali ključne ekspertize, ki jih ponujamo družbi. Ocenjujemo, da bodo predlagane nadgradnje naših znanstvenoraziskovalnih smeri pripomogle k razumevanju biologije virusa SARS-Cov-2 ter pomagale k iskanju rešitev v borbi proti pandemiji,« je povedal izr. prof. dr. Matjaž Kuntner, direktor NIB.

Nabor raziskovalnih tematik, ki jih predlaga NIB in bo sproti osvežen, je dostopen na: https://www.dropbox.com/s/ctii00ivy2uemvc/KORONA.xlsx?dl=0. Za čim večji domet NIB vabi k sodelovanju pri teh raziskavah tudi druge slovenske in mednarodne laboratorije.

Raziskovalci inštituta se v teh dneh aktivno vključujejo v komunikacijo s širšo javnostjo in pomagajo ostali stroki ter vladi na poljuden način razložiti več o virusih in virusnih okužbah, zlasti tistih, ki so povezani z rastlinami in živalmi. Prispevke si lahko ogledate na: (https://www.nib.si/aktualno/novice/1401-kako-se-v-casu-korone-virusa-varno-vedemo-po-nakupovanju;https://www.nib.si/aktualno/novice/1399-sporocilo-za-javnost; https://www.facebook.com/NIBSlovenia/ ).

Foto: NIB

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *