Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 2.09.22 in Inštituti

Načrtovan  razvojni center za brezogljične tehnologije v Zasavju

Načrtovan razvojni center za brezogljične tehnologije v Zasavju

Kemijski inštitut je na slovesnosti v Zagorju ob Savi predstavil namero o vzpostavitvi razvojnega centra za brezogljične tehnologije, ki bo zaživel v Zasavju. Vključeval bo razvoj celotnega segmenta tehnologij za zeleni prehod: vodikove tehnologije, tehnologije za zajemanje in pretvorbo ogljikovega dioksida, predvsem pa razvoj modernih baterijskih tehnologij..

Pospešitev zelenega prehoda je najboljši način za dosego podnebne nevtralnosti in zagotovitev energetske neodvisnosti EU. V ta namen bo v Zasavju zaživel Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije (Center DUBT), ki bo omogočal pospešitev prenosa znanja iz raziskovalnih enot v industrijo in komercialno uporabo. Center za brezogljične tehnologije je država v Programu evropske kohezijske politike 2021-2027 opredelila kot operacijo strateškega pomena.

Vrhunsko opremljen raziskovalni center bo del Kemijskega inštituta, več kot 1600 m2 napredne raziskovalne infrastrukture bo namreč tesno povezane z inštitutskim raziskovalnim okoljem. Znotraj centra bosta delovala dva samostojna laboratorija – Laboratorij za razvoj, pripravo in testiranje baterij ter Laboratorij za reakcijsko inženirstvo pretvorb ogljikovega dioksida in vodika. Med glavnimi cilji centra so predvsem pilotno testiranje inovacij za potrebe industrije, izobraževanje in usposabljanje za brezogljične tehnologije, povezovanje z gospodarstvom, vključevanje v mednarodne raziskovalne tokove in razvoj visokotehnološke raziskovalne infrastrukture. Načrtovani center bo pripomogel ne le k celostnemu prestrukturiranju Zasavja, njegov doprinos bo pomemben tudi za znanstvenoraziskovalno okolje v Sloveniji in širši regiji. Omogočal bo  raziskave in inovacije na višjih ravneh tehnološke razvitosti, s tem pa bo zagotavljal hitrejši prenos raziskav v industrijo in v vsakdanje življenje.

»Oprema v centru bo omogočala sinergijo med znanstveniki in industrijo, ter tako hirejši razvoj brezogljičnih tehnologij v Sloveniji. Inovativne baterijske tehnologije so nepogrešljive pri elektrifikaciji različnih sektorjev. Vzpostavitev centra in oprema, ki bo omogočala razvoj pilotnih produktov, je zato izjemno pomembna za znanost in industrijo v Sloveniji ter širše«, pravi prof. dr. Robert Dominko, ki bo v  razvojnem centru vodil Laboratorij za razvoj, pripravo in testiranje baterij.

»Vodik se kaže kot ena izmed ključnih oblik shranjevanja energije, predvsem pri dolgoročnejših izzivih. Hkrati lahko skupaj z zajemom ogljikovega dioksida, ter tudi z zmanjšanjem toplogrednih izpustov, poskrbi za bolj krožno gospodarjenje z ogljikom, predvsem tam, kjer neposredna elektrifikacija ni mogoča ali smotrna«, pojasnjuje izr. prof. dr. Blaž Likozar, ki bo  vodil Laboratorij za reakcijsko inženirstvo pretvorb ogljikovega dioksida in vodika.

»Izjemno pomembno pri vzpostavitvi razvojnega centra je pospeševanje pretoka prebojnega domačega znanja na področju brezogljičnih tehnologij iz laboratorijev v industrijo in na trg. To bo spodbudno vplivalo na slovensko gospodarstvo, predvsem na področju novih produktov in storitev, povezanih s prehodom v nizkoogljično družbo, za kar si moramo vztrajno prizadevati«, poudarja prof. dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta.

»Regija Zasavje je bila nekoč energetska dolina in prav zaradi tega tudi močno zapostavljena. Z možnostjo odprtja razvojnega centra za brezogljične tehnologije se nam tudi na ta način odpirajo nove možnosti in boljši časi za preusmeritev v ekološko – energetsko – razvojno regijo, ki ima možnosti za razvoj visoke tehnologije, uporabo znanja, ki ga na naših tleh ne manjka, in pridobivanje novih delovnih mest«, pa o načrtih za vzpostavitev centra pravi župana Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan.

 

Foto: zagorje.si

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *