Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 23.12.19 in Univerze

Najodličnejši raziskovalni dosežki v letu 2019 na Univerzi v Ljubljani

Najodličnejši raziskovalni dosežki v letu 2019 na Univerzi v Ljubljani

Največja in najstarejša univerza v Sloveniji, ki praznuje stoletnico obstoja, v slovensko zakladnico znanja prispeva več kot polovico znanstvenih rezultatov. In v obletnici praznovanja so podelili najodličnejše raziskovalne dosežke. Rektor Univerze (UL) v Ljubljani prof. dr.Igor Papič je v luči stoletnice spomnil, da je bil že prvi rektor Univerze v Ljubljani, matematik dr. Josip Plemelj, močno predan raziskavam:»Z rešitvijo Riemann-Hilbertovega problema leta 1908 in drugimi dosežki se je uvrstil med najpomembnejše matematike v začetku 20. stoletja. Ko je leta 1919 postal prvi mož novoustanovljene univerze, je zaradi svojega slovesa pritegnil domače in tuje izobražence ter znanstvenike. Raziskovalna dejavnost je tako od samega začetka vpeta v delovanje Univerze v Ljubljani.« Po številu raziskovalnih projektov se UL uvršča v sam vrh univerz in raziskovalnih organizacij iz novih držav članic Evropske unije (EU 13). Je tudi edina slovenska univerza s pridobljenimi projekti Evropskega raziskovalnega sveta.»… Čeprav je jasno, da je raziskovalno delo eden od temeljev za razvoj družbe in države, pa imamo ves čas občutek, da se država tega ne zaveda, kar izkazujejo finančna sredstva, ki jih namenja za raziskovanje. Kljub temu naša univerza krepi raziskave, saj dobro vemo, da lahko le z ustvarjanjem novega znanja študentom ponudimo tisto, česar ne morejo dobiti drugje.«

Osrednja govornica na predstavitvi je bila mlada raziskovalka na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani Janja Mirtič, prejemnica štipendije L’Oréal-Unescovega programa Za ženske v znanosti, namenjene obetavnim mladim slovenskim raziskovalkam na začetku kariere. Poudarila je…»Sama sem imela v času izobraževanja veliko srečo, da sem bila obkrožena s številnimi odličnimi in odločnimi ženskami – učiteljicami, profesoricami in mentoricami. Poudarila je tudi promocijo znanosti in znanstvenih dosežkov v splošni javnosti: »V času, ko vsi radi zategujejo pas stvarem, ki jih ne razumejo, je naša dolžnost, da sami izpostavimo pomembnost in pomen tega kar delamo.«

Izbrani najodličnejši raziskovalni dosežki UL v letu 2019:

Mehanizem prepoznave objektov s pomočjo zaznave polarizirane svetlob Biotehniška fakulteta UL, Andrej Meglič, Primož Pirih, Aleš Škorjanc, Marko Kreft, Gregor Belušič (BF UL), Marko Ilić (Univerza Sokendai na Japonskem), Martin F. Wehling (Air Force Research Laboratory (AFRL), ZDA)

 Viden prispevek k znanju o stalnem inoviranju Ekonomska fakulteta UL, Miha Škerlevaj (EF UL), Spencer Harrison (INSEAD), Arne Carlsen (BI Norwegian Business School)

Nov pristop k izboljšanju ločljivosti slikovnih podatkov z uporabo umetne inteligence Fakulteta za elektrotehniko UL, Vitomir Štruc, Klemen Grm (FE UL), Walter Scheirer (Univerza Notre Dame, ZDA)

Pomemben korak k bolj učinkoviti imunoterapiji pri alergiji na čebelji strup Fakulteta za farmacijo UL, Abida Zahirović, Borut Štrukelj, Mojca Lunder (FFa UL), Ana Koren, Peter Kopač, Peter Korošec (Univerzitetna bolnišnica Golnik)

Voda je kletkasta tekočina, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, Tomaž Urbič (FKKT UL), Ken A. Dill (State University of New York at Stony Brook)

Izdelava novega filozofskega pojma “disparitete”, Filozofska fakulteta UL, Slavoj Žižek Krečič

 Revolucionarni dosežek na področju samoobravnave krvnega sladkorja Medicinska fakulteta UL, Tadej Battelino, Klemen Dovč

Razvoj postopka izdelave prve trajnostne negorljive tekstilije iz poliamida 6 Naravoslovnotehniška fakulteta UL, Jelena Vasiljević, Barbara Simončič, Andrej Demšar, Barbara Golja, Mirjam Leskovšek, Vili Bukošek (NTF UL), Marija Čolović, Ivan Jerman, Matic Šobak (Kemijski inštitut)

Tudi iz egoizma se razvijejo pozitivne okoljske vrednote

Pedagoška fakulteta UL, Gregor Torkar, Urša Krašovec (PF UL), Franz X. Bogner (Univerza Bayreuthu)

Membranske nanostrukture so pomemben dejavnik pri interakciji celic z okolico

Zdravstvena fakulteta UL, Miha Fošnarič, Veronika Kralj-Iglič (ZF UL), Aleš Iglič in Samo Penič (Fakulteta za elektrotehniko UL), Brian R. Graziano, Jason P. Town, Tamas L. Nagy, Nir Gov, Alba Diz-Muñoz in Orion D. Weiner (sodelavci iz tujine)

 

Foto: Foto Studio Nora

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *