Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 6.05.17 in Kreativnost, Start Up

Nasin hekaton v Kopru

Nasin hekaton v Kopru

Po lanskoletnem uspešnem zagonu v Sloveniji, je letos  april že drugič v Kopru potekal NASA Space Apps Challenge, svetovno največji hekaton o zemlji in vesolju. 25.000 sodelujočih je v 69. državah na 187 lokacijah reševalo enega od petih izzivov, ki jih je pripravila Nasa. Ponovno v organizaciji Univerzitetnega inkubatorja Primorske, je letos 19 udeležencev prijavilo 6 projektov, od katerih je zmago slavil Space Door, Oliverja Glavine, drugo mesto je pripadlo Stanislavu Šliviću s projektom Earth4Kids. Oba sta nominirana za globalno glavno nagrado. Dijaki ekipe N.A.S.A. pa so na lokalni ravni prejeli nagrado imenovano People’s Choice Award in se potegujejo za glavno nagrado po izboru ljudi.

Odmevni 48-urni mednarodni razvojni tehnološki hekaton za inovativno in kreativno reševanje globalnih izzivov na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije NASA se lahko pohvali z že 5. uspešnimi sezonami izvedbe. Namen hekatona je v sodelovalnem oblikovanju in razvoju inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedbi obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju ter nenazadnje je namen sestaviti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti ter tehnologije.

Za najbolj izvirne in uporabne rešitve so razpisane privlačne nagrade, na lokalni in na globalni ravni. Glavna lokalna nagrada, ki jo je za zmagovalce podelil sponzor dogodka Dinit d.o.o., je 3-dnevni izlet in ogled Evropske vesoljske agencije v Darmstadtu v Nemčiji. Dve najboljši rešitvi zastavljenih izzivov, to sta projekta Space Door in Earth4Kids, sta napredovali na mednarodno tekmovanje in ocenjevanje. Nagradni sklad omogoča možnost pridobitve do 1.500.000 € tveganega kapitala ter predstavitev projekta na Stanford University v ZDA. Generalna nagrada bo najboljšim omogočila tudi prisotnost na NASA lansiranju vesoljskega plovila v ZDA. Zmagovalci v kategoriji People’s Choice, to je ekipa N.A.S.A. pa se bodo od 8. maja dalje na globalni ravni potegovali za zmago po izboru ljudstva. Glasujemo lahko vsi na spletni strani hekatona.

Direktor UIP Dorijan Maršič je o dogodku izjavil: »Letošnji hekaton, ki je časovno sovpadel s prvomajskimi prazniki, je dokazal, da za kreativne posameznike, ki jih zanima področje raziskovanja zemlje in vesolja, tudi prazniki niso ovira. Iskreno čestitamo vsem udeležencem in posebej zmagovalcem, za katere še naprej navijamo za zmago na globalni ravni. Zadovoljni smo z letošnjo izvedbo in napovedujemo, da se bomo za izvedbo Nasinega hekatona potegovali tudi naslednje leto z namenom, da še naprej podpiramo in spodbujamo kreativno iskanje rešitev, ki so povezane z zemljo in vesoljem.”

Foto: UIP

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *