Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 26.12.20 in Inštituti

NIB (Nacionalni inštitut za biologijo) obstaja že 60 let

NIB (Nacionalni inštitut za biologijo) obstaja že 60 let

Od leta 1960, ko je bil ustanovljen Inštitut za biologijo Univerze v Ljubljani, se je preoblikoval v pomembno znanstvenoraziskovalno ustanovo in  danes združuje štiri raziskovalne enote s skupno 167 zaposlenimi v Ljubljani in Piranu. Postali so vodilni center za temeljne in aplikativne raziskave bioloških ter sorodnih naravoslovnih znanosti ne samo v Sloveniji, temveč v širši regiji.

Za obeležitev 60 letnice  obstoja sm v letošnjem letu  pripravili vrsto dogodkov. S svojo zanimivostjo in tudi aktualnostjo so povabili k razpravi in delitvi znanja vse, ki jih narava in okolje zanimata – tako strokovnjake kot tudi laično javnost. Minulo  in sedanje delo smo predstavili v knjigi Rastvejitev, prvih 1,89341556 × 109sekund, ki je tudi rdeča nit slavnostne video predstavitve. Ob tem so  predstavili tudi  letošnje prejemnike priznanja. Nagrade Miroslava Zeia NIB podeljuje posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB. Letošnji prejemnik priznanja Častni član Nacionalnega inštituta za biologijo je akademik prof. dr. Matija Gogala in prejemnica Velike nagrade Miroslava Zeia za življenjsko delo prof. dr. Marina Dermastia.

prof. dr. Matija Gogala

prof. dr. Marina Dermastia

 

Prof. dr. Lovrenc Lipej in dr. Jon Gutierrez Aguirre pa sta prejemnika nagrade Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2020.

Slavnostno video predstavitev 60. obletnice NIB in letošnjih prejemnikov nagrad Miroslava Zeia, ki je v celoti potekala prek spleta, si lahko pogledate na spletnem naslovu:https://www.nib.si/aktualno/novice/1483-izjava-za-medije-in-vabilo-na-slavnostno-video-obelezje-60-obletnice-nacionalnega-instituta-za-biologijo-in-podelitev-nagrad-miroslava-zeija .

 

Foto: NIB

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *