Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 9.07.19 in Znanstveni dosežki

Nočni metulji Slovenije

Nočni metulji Slovenije

Revija Življenje in tehnika je izdala tematsko prilogo o nočnih metuljih, o katerih poglobljene literature doslej še nismo imeli.  Zato je bil že čas, da se nekaj pozornosti nameni tudi ‘makro’ nočnim metuljem, strokovno imenovanim makro Heterocera. Ker so podnevi skriti v temnem zavetju rastlin in špranj v skalah, jih lahko opazimo šele ponoči, ko se približajo našim bivališčem, ker jih privlači svetloba. To dejstvo s pridom uporabljajo entomologi (strokovnjaki za žuželke) za privabljanje nočnih metuljev in drugih žuželk. Žal večinoma sploh ne opazimo, da so med nočnimi metulji tudi zares lepe in barvite vrste. Največja nočna metulja na svetu sta orjaška sovka (Thysania agripina) z razpetino kril do 30 cm in atlasov nočni pavlinček (Attacus atlas), slovenski rekorder pa je veliki nočni pavlinček z razpetino kril prek 20 cm.  Na ozemlju Slovenije živi približno 3400 vrst metuljev, od katerih je ‘samo’ okrog 180 dnevnih in približno 1250 nočnih, preostale vrste pa prištevamo k t. i. metuljčkom ali ‘mikrometuljem’, ki pripadajo številnim družinam moljev, vešč, zavijačev, minerjev itn., pojasnjuje avtor knjige Matjaž Černila.

Ko govorimo o metuljih, navadno najprej pomislimo na katerega izmed posebno lepih metuljev, kot so, denimo, citronček, pavlinček, koprivar, admiral, lastovičar, jadralec itn. Večina naše pozornosti je namreč namenjena dnevnim metuljem, ker so atraktivni ter jih redno videvamo na naših vrtovih in drugje v naravi, poudarja urednik knjige Matej Pavlič.

Geografsko območje dela in sodelovanje s strokovnjaki iz Slovenije in Evrope, pa je Černili  uspelo razširiti na celotno ozemlje Palearktike — od Portugalske do vzhodne Sibirije in od rta Tajmir na Severu Sibirije do južnega Kazahstana. Od leta 2006 s posebnim zanimanjem raziskuje azijski del Palearktike. V Rusiji sodeluje z Altajsko univerzo v Barnaulu, Inštitutom za sistematiko in ekologijo živali v Novosibirsku, Inštitutom za biološka vprašanja severa v Magadanu in Magadanskim državnim naravnim parkom, v Kazahstanu pa z Univerzo S. Torajgirova v Pavlodaru in Narodnim parkom Bajanaul. Je soavtor nekaj novoodkritih vrst nočnih metuljev. Eno od njih, ki jo je odkril na ruskem Altaju, je njegov prijatelj, ruski entomolog, ki je vrsto opisal, poimenoval po njem Xylena czernilai.

 

Foto: Matjaž Černila

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *