Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 27.03.19 in Svet

Ob 70. obletnici instituta »Jožef Stefan« slavnostna akademija s podelitvijo nagrad zlati znak

Ob 70. obletnici instituta »Jožef Stefan« slavnostna akademija s podelitvijo nagrad zlati znak

 V Cankarjevem domu v Ljubljani je Institut »Jožef Stefan« s slavnostno akademijo počastil 70. obletnico delovanja. Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, svečane prireditve pa so se udeležili številni vidni predstavniki politike, znanosti in gospodarstva. Sicer praznovanj nevajena znanost se je tokrat s počastitvijo jubileja Instituta »Jožef Stefan« izkazala v svoji najmočnejši luči. Številni politiki s predsednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarcem na čelu, veleposlaniki različnih držav, direktorji podjetij in predstavniki znanstvenih ustanov so skupaj s sodelavci Instituta izkazali priznanje znanosti in s tem tudi opozorili na njen pomen.

Direktor Instituta »Jožef Stefan« prof. dr. Jadran Lenarčič je v svojem nagovoru izpostavil osrednjo temo letošnjega praznovanja, to so mladi, njihova robotizirana prihodnost ter odločilna vloga znanosti in naprednih tehnologij pri humanizaciji in napredku družbe. »V takih trenutkih, kot je današnji, se zaveš zgodovinske in kulturne razsežnosti, ki jih ima inštitut za slovenstvo in daleč preko tega,« je med drugim povedal Lenarčič in še dejal, da raziskovalce pri njihovem delu vodi otroški navdih, ustvarjalnost in otroška vedoželjnost, odprtost norim idejam, različnost pogledov, zagledanost v prihodnost, okuženost z odkrivanjem in raziskovanjem ter njihova enkratna predanost. »Ker mi nismo inštitut, mi smo Institut »Jožef Stefan«.«

V nadaljevanju je imel slavnostno predavanje prof. Vijay Kumar, eden najbolj uveljavljenih raziskovalcev na področju robotike v svetu. Prof. Kumar je dekan inženirstva Univerze v Pensilvaniji v ZDA, v predavanju pa je prikazal svojo specialnost, leteče robote.

Že tradicionalno so na slovesnosti podelili letošnje zlate znake Jožefa Stefana. Prejela sta ju dr. Victor Vega Mayoral in dr. Primož Koželj, fizika, katerih doktorsko delo je v zadnjih treh letih mednarodno najbolj odmevalo.

Institut Jožef Stefan« je začel delovati leta 1949 kot Fizikalni inštitut SAZU pod vodstvom direktorja Antona Peterlina, ki je gotovo najbolj zaslužen za nastanek inštituta. Današnje slovesnosti pa so se udeležili tudi vsi še živeči nekdanji direktorji: prof. dr. Boris Frlec (1975-1984), prof. dr. Tomaž Kalin (1984-1992), prof. dr. Danilo Zavratnik (1992-1996) in akademik prof. dr. Vito Turk (1996-2005).

 

Foto: wikipedia

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *