Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 26.01.21 in Inštituti

Odsek za inteligentne sisteme Instituta „Jožef Stefan“ med finalisti tekmovanja “Pandemic Response Challenge”

Odsek za inteligentne sisteme Instituta „Jožef Stefan“ med finalisti tekmovanja “Pandemic Response Challenge”

 XPRIZE, vodilni na svetu pri oblikovanju in izvedbi spodbudnih tekmovanj za reševanje velikih izzivov človeštva, je v sodelovanju z Cognizantom (Nasdaq: CTSH), enim vodilnih svetovnih podjetij za tehnološke in profesionalne storitve, danes objavil imena 48. ekip iz 17. držav, ki so finalisti in napredujejo v zadnji krog izziva z imenom ‘Pandemic Response Challenge’ z nagrado v višini 500.000 ameriških dolarjev. Med njimi je tudi ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta »Jožef Stefan«, trenutno prva na svetu.

Od začetne odobritve cepiv proti COVID-19 decembra leta 2020 je pandemija tega virusa zdivjala po svetu. V iskanje hitrih in učinkovitih rešitev se je v zadnjem letu vključilo tudi področje umetne inteligence, ki na različne načine spremlja, poroča in predvideva razvoj bolezni. V Los Angelesu je XPRIZE v sodelovanju z Cognizantom (Nasdaq: CTSH) organiziral tekmovanje $500K Pandemic Response Challenge, katerega cilj je izkoristiti moč podatkov in umetne inteligence za opremljanje oblikovalcev politik, zdravstvenih uslužbencev in voditeljev podjetij z vpogledi in smernicami, potrebnimi za izvajanje ukrepov javne varnosti in varno dostavo cepiva. Hkrati pa organizatorji upajo, da bo izziv pospešil uporabo umetne inteligence in podatkov pri reševanju tudi drugih humanitarnih izzivov.

Sodelujoče ekipe morajo postaviti modele, ki bi predvideli prenos okužb v lokalnem okolju in na podlagi tega predlagali ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje tako zdravstvenih kot gospodarskih posledic epidemije, organizatorji pa so med 104 polfinalisti iz 28 držav na podlagi neodvisne ocenjevalne komisije izbrali 48 finalnih ekip. »Finalisti Pandemic Response Challenge tekmovanja so pokazali neverjetno inovativnost v svojih prizadevanjih, da bi pomagali svetu izstopiti iz pandemije COVID-19,« je povedal Brian Humphries, izvršni direktor glavnega pokrovitelja podjetja Cognizant. »Napredek, ki ga dosegajo te skupine, ima lahko daljnosežne posledice – s pomočjo orodij, ki temeljijo na podatkih, opolnomočijo oblikovalce politik in poslovne voditelje, obveščajo države o odločitvah o njihovih strategijah ponovnega odpiranja in dokazujejo vrednost umetne inteligence in sodelovanja pri reševanju prihodnjih humanitarnih krizah.«

Med 48 finalisti iz 17 držav je tudi ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta »Jožef Stefan«. Odsek za inteligentne sisteme je že večkrat beležil uspehe na mednarodnih raziskovalnih tekmovanjih, med drugim je bil član slovenske ekipe, ki se je uvrstila v finale 10-milijonskega tekmovanja Qualcomm Tricorder XPRIZE. Ker odsek poleg tega že od začetka pandemije raziskuje vplive različnih dejavnikov na njeno širjenje, se je tako odločil udeležiti tudi Pandemic Response Challenge. V prvi fazi tekmovanja je razvil model za napovedovanje števila okužb, ki združuje klasične epidemiološke modele SEIR in metode strojnega učenja. S pomočjo slednjih napoveduje hitrost širjenja okužb glede na ukrepe za zajezitev epidemije v posamičnih državah. Model Instituta “Jožef Stefan” je na današnji dan po točnosti napovedovanja števila okuženih, povprečeni čez vse države, med finalnimi ekipami na prvem mestu. Ni pa to najpomembnejši kriterij za uspeh na tekmovanju – zmagovalca bo odločila druga faza tekmovanja, na kateri raziskovalci Instituta te dni intenzivno delajo.

Pandemic Response Challenge je bil uveden novembra 2020 in je sestavljen iz dveh faz. V prvi fazi, ki se je zaključila v začetku tega meseca, so bili tekmovalci zadolženi za analizo lokalnih podatkov o COVID-19, intervencijskih strategij in omilitvenih politik, da bi razvili in preizkusili model napovedovanja, ki bi lahko predvidel globalna žarišča okužb. Ekipe so imele dostop do temeljnih modelov ekipe Cognizant’s Evolutionary AI ™, ki je umetno inteligenco uporabila za podatke COVID-19, pridobljene z univerze Oxford in Johna Hopkinsa spomladi 2020. Finalisti morajo do 3. februarja 2021 dokončati drugo fazo, ki vključuje razvijanje modela za določanje najbolj učinkovitih ukrepov za omejitev širjenja virusa na podlagi referenčnega napovednega modela, ki so ga dali na voljo organizatorji.

Spoznanja iz študije o koronavirusu, ki trajajo že deset mesecev, Institut »Jožef Stefan« sistematično prenaša v javnost preko medijev, v Državni svet in preko obvestil pristojnih ministrstev in vlade.

 

Foto: IJS

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *