Pages Menu
Categories Menu

Posted on 24.01.23 in Univerze

Optične komunikacije na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Optične komunikacije na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Fakulteti za elektrotehniko (FE) Univerze v Ljubljani pripravlja  med 25. in 27. januarjem  že 26. seminar optične komunikacije v organizaciji Laboratorija za sevanje in optiko.  V treh dneh bodo številni strokovnjaki, predavatelji z univerz, inštitutov in podjetij  govorili o novostih, raziskovalnih dosežkih in smernicah, ki so ali bodo postale pomembne za nadaljnji razvoj optičnih komunikacij v Sloveniji.  Tuji predavatelji pa bodo predstavili novejše razvojne težnje in prihodnja predvidevanja, vključno z razvojem varnih kvantnih komunikacij. Rdeča nit letošnjega seminarja je vlakno do končnega uporabnika kot edini pravi širokopasovni medij. Optična omrežja, osnovana na optičnih vlaknih, so energijsko najmanj potratna in jih je zato smiselno maksimalno uporabljati pri povezovanju vseh naprav, ki se ne premikajo. Uporaba optične infrastrukture nedvomno omogoča tudi bolj varčno izrabo frekvenčnega prostora, ki je omejena dobrina. Predstavljen bo vpogled v novo nastajajoče tehnologije in  različni pomembni dosežki.

V avli fakultete bo prikaz optične merilne opreme proizvajalcev Viavi, Ibis Instruments, EXFO, Fokab, Trend Networks, XenOpt, Xenya. Le v sredo, 25. 1., pa bo podjetje Huawei na svojem razstavnem prostoru predstavljalo najnovejše dosežke v razvoju optičnih tehnologij.

Cilj seminarja je predvsem osveževanje, razširjanje, izpopolnjevanje in poglabljanje znanja ter dvig strokovnosti zaposlenih na področju telekomunikacij.

Več informacij in program na: http://sok.fe.uni-lj.si/2023/glavna.php?page=program.html

Foto: FE UL

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *