Pages Menu
Categories Menu

Posted on 17.02.23 in Univerze

Parkinsonova bolezen – etiologija, diagnoza in zdravljenje

Parkinsonova bolezen – etiologija, diagnoza in zdravljenje

Univerza v Novi Gorici  pripravlja v okviru “Znanstvenih večerov” 23. februarja 2023 ob 18. uri predavanje doc. dr. Dejan Georgiev, dr.med. Nevrološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana), z na temo Parkinsonova bolezen – etiologija, diagnoza in zdravljenje.

Parkinsonova bolezen je kronična, nevrodegenerativna in progresivna bolezen. Kaže se z upočasnitvijo, rigidnostjo in tremorjem ter motenimi posturalnimi refleksi. Čeprav so motorični simptomi v ospredju klinične slike bolezni, je bolezn izredno pestra in se kaže tudi z nemotorilnimi simptomi, kot so na primer motnje spanja in razpoloženjske motnje. V predavanju bo govor tudi o zgodovini Parkinsove bolezni, o klinični prezentaciji  bolezni in o njenem zdravljenu.

Doc. dr. Dejan Georgiev, dr.med. je docent iz področja nevrologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Trenutno je zaposlen kot višji zdravnik specialist na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Hkrati je vodja Službe za nevrorehabilitacijo. Na Nevrološki kiniki se je zaposlil kot mladi raziskovlaec leta 2008, leta 2010 je začel specializacijo iz nevrologije. Med letoma 2013 in 2015 se je izobraževal na Univesity College London, National Hospital of Neurology and Neurosurgery; Queen Square, London kjer je delal kot klinični raziskovalec. Leta 2014 je doktoriral na Univezi v Ljubljani. Od Leta 2010 ozko razsikovalno sodeluje z Laboratorijem za umetno Inteligenco Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani kjer je od leta 2018 tudi delno zaposlen.  Od leta 2021 je vodja tima za globoko možgansko stimulacijo na Nevrološki kliniki v Ljubljani. Trenutno se znanstveno in raziskovalno ukvarja z mehanizmi bradikinezije, respiratornimi motnjami pri pacientih s Parkinsonovo boleznijo, motnjami očesnih gibov, raziskovanjem progresije Parkinsonove bolezni, učinkom vadbe namiznega tenisa na hojo in posturalne reflekse pri pacientih  ter z raziskovanjem kliničnih, slikovnih in elektrofizioloških mehanizmov globoke možganske stimulacije.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *