Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.04.22 in Svet

Pet minut za merjenje

Pet minut za merjenje

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani  pripravljajo  v sredo in četrtek 20. in 21. aprila 2022 med 9. in 15. uro v avli fakultete  dogodek Pet minut za merjenje. V zanimivem svetu meritev bo možno spoznavati in sodelovati v najrazličnejših merilnih poskusih.

Kaj vse lahko merijo?

 Predstavniki Laboratorija za metrologijo in kakovost bodo obiskovalcem pokazali, zakaj je uporabno merjenje električne napetosti na naši glavi. Spoznanje, da termovizijske kamere niso vsemogočne in da zvok lahko poslušamo tudi s kostmi, utegne biti presenetljivo.  Obiskovalci bodo lahko preverili jakosti lastnega glasu, kakovost brezžičnih slušalk, raven alkoholiziranosti in celo slastnost sveže pečenih rogljičkov. Na lastne oči se bodo lahko prepričali, kakšna je fizikalna trojna točka plina argona in kakšna je zvočna kamera v gluhi sobi. Izvedeli bodo, kako poteka testiranje robotskih sesalnikov, zakaj imajo pečice vgrajen ventilator in še mnogo več.

V četrtek, 21. aprila, ob 9.45 bo tudi polurno predavanje o globalnem segrevanju z angleškim naslovom Global warming, reality or fiction?“, ki ga pripravlja fizik dr. Andrea Merlone. Gre za enega največjih strokovnjakov na področju metrologije na svetu, ki preučuje precizijsko merjenje temperature. Raziskuje v posebni piramidi na dobrih 5000 m nadmorske višine in je navdušen motorist – v garaži ima 200 motorjev znamke Honda, s katerimi se pripelje tudi na konference.

Organizatorji bodo predstavili tudi študijsko smer Tehniška kakovost, v sklopu katere se študenti med drugim učijo, kako uspešna podjetja s pomočjo meritev, senzorjev in merilnih naprav ter preskušanj zagotavljajo vrhunsko kakovost svojih izdelkov.

 

foto: FE UL

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *