Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 7.05.18 in Featured, Galerije, Univerze, Video

Podelitev Rektorjevih nagrad za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2018

Podelitev Rektorjevih nagrad za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2018

Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani (UL) je odlična spodbuda za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg in idejo komercializirajo. Z natečajem, ki poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, Univerza potrjuje svojo odličnost in kakovost in se že več let zapored uvršča med najboljše univerze na svetu. »Ta podatek ni zanemarljiv, kajti kmalu, natančneje 3. decembra 2019, bomo slovesno obeležili stoletnico delovanja Univerze v Ljubljani, najstarejše in največje visokošolske in znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji. Takrat bomo na vse naše dosežke, ki smo jim bili priča v tem času, še posebej ponosni..,« je ob razglasitvi nagrajencev poudaril rektor prof. dr. Igor Papič.

Nabor prijav je vsako leto zelo pester, tako v tehniki, naravoslovju, družboslovju, humanistiki, umetnosti in tudi v medicini. Prof. dr. Tanja Dmitrovič, prorektorica UL pa pravi, da bo univerza v prihodnje še bolj aktivno in zavzeto spodbujala prenos znanja iz akademije v poslovno okolje.

Kar zavidljiv opus prijav za Rektorjevo nagrado so zabeležili v zadnjih osmih letih od prve podelitve. Kar 210 inovacij se je v tem času potegovalo zanjo in manj kot dvajset odstotkov je bilo takšnih, ki jim je uspelo priti na trg, so realne številke, ki jih je navedla dr. Lidija Honzak, direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

Da Univerza v Ljubljani aktivno podpira in spodbuja prenos znanja v gospodarstvo, je potrdil tudi predstavnik lanskoletne zmagovalne ekipe natečaja za Rektorjevo nagrado dr. Jernej Vidmar, ki je s svojo skupino razvil interaktivno regulacijo oblike zazidave:

Letošnja zmagovalna inovacija Novi načini varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin je že požela mednarodno pozornost. »Ta nagrada je veter v hrbet, ki nam bo pomagal na nadaljnji poti,« je dejal član zmagovalne skupine doc. dr. Izidor Sosič. »Za našo inovacijo sta se zanimali že dve podjetji iz tujine, eno iz Nemčije in eno iz Belgije. Glede na to, da je gre za novo skupino tarč, na katero se lahko usmerimo v boju proti rastlinskim škodljivcem, je zanimanje sorazmerno veliko,« je povedal prof. dr. Gregor Anderluh, tudi član zmagovalne ekipe.

Foto Studio Nora

Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom Novi načini varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin, na drugo mesto se je uvrstil projekt Ali-mAb kromatografija in na tretje mesto projekt Hibridna toplotna naprava. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli denarno nagrado iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti šest tisoč evrov, ekskluzivno članstvo v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju in podporo pri komercializaciji inovacije. Prireditev je povezovala Darja Lisjak.

Predstavitve vseh finalistov in njihovih inovacij je na voljo na tej povezavi.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *