Pages Menu
Categories Menu

Posted on 5.10.22 in Univerze

Podeljene nagrade dr. Uroša Seljaka za najboljše študente

Podeljene nagrade dr. Uroša Seljaka za najboljše študente

Na Univerzi v Ljubljani so  prvič podelili nagrade in pohvale dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentk in študentov prve in druge stopnje. Nagrajenci so  Katja Gosar, Aljaž Kavčič in Uroš Zavrtanik, pohvalo pa sta prejela Ana Lampret in Luka Petravić. Plakete za mentorstvo so prejeli dr. Peter Jeglič, dr. Matjaž Humar, dr. San Hadži, dr. Katja Košir in dr. Matjaž Zwitter. Namen nagrade je študentke in študente spodbuditi k še večjemu vključevanju v raziskovalno delo. Vsako študijsko leto bodo podelili 10.000 ameriških dolarjev.

Dr. Uroš Seljak, fizik, kozmolog in profesor astronomije, je diplomant Univerze v Ljubljani, ki je lansko leto prejel izjemno prestižno nagrado Gruberjeve fundacije Univerze Yale za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja. Nagrado v višini 500.000 ameriških dolarjev je prejel s še dvema nagrajencema. S svojim delom nagrade je ustanovil nagrado dr. Uroša Seljaka.

Dr. Seljak  je  navzoče pozdravil v videonagovoru in povedal, da je bilo delo komisije zelo težko. »Že prvo leto je bil izbor izjemno impresiven. Pri izbiranju smo imeli zelo težko delo. Mislim, da smo se na koncu odlično odločili in podelili nagrado trem odličnim mladim raziskovalcem, poleg tega pa smo podelili še dve pohvali. Vsem dobitnikom nagrade bi rad čestital in jim zaželel veliko uspeha tudi v prihodnje,« je dejal.

Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, je tudi navdušen nad količino odličnih znanstvenih objav, ki jih je prejela komisija. »To nas navdaja z velikim optimizmom in ponosom, saj potrjuje naša prizadevanja, da se študentke in študenti aktivno vključujejo v raziskovalno delo že med študijem na prvi in drugi stopnji. Nagrada dr. Uroša Seljaka je odlična spodbuda tako za študentke in študente kot tudi mentorice in mentorje, ki pomembno prispevajo k njihovemu uspešnemu delu.«

 Nagrado podeljujejo ustanovitelj in donator dr. Uroš Seljak, Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija – ASEF in Univerza v Ljubljani.

 

 Foto: Nebojša Tejić/STA

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *