Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 27.05.19 in Featured, Galerije, Univerze, Video

Podeljene Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2019

Podeljene Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2019

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič tudi letos podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2019. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom Inovativen proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice, na drugo mesto se je uvrstil projekt Nove protibakterijske spojine za zdravljenje infekcij z odpornimi bakterijami in na tretje mesto projekt Carpio. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli denarno nagrado iz Rektorjevega sklada.

Zmagovalna inovacija ‘Inovativen proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice’ je do zdaj še neznan proces, ki omogoča pripravo katalizatorjev za vodikove gorivne celice z izjemnimi lastnostmi. Zmagovalna ekipa že sodeluje s slovenskim podjetjem, ki katalizator uporablja za izdelavo osrčja vodikove gorivne celice. Pred kratkim so podpisali tudi sporazum o prenosu materiala (ang. Material Transfer Agreement, MTA) z enim izmed vodilnih mednarodnih podjetij na trgu katalizatorjev kot tudi plemenitih kovin.

Natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerza v Ljubljani že več let poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in je odlična spodbuda za študente, raziskovalce, pedagoške sodelavce in alumne Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg. »Uspešnost univerze se meri z novim znanjem in na ustvarjanje novega znanja smo na Univerzi v Ljubljani lahko zelo ponosni,« povedal rektor prof. dr. Igor Papič.

Prorektorica prof. dr. Tanja Dmitrović je poudarila, da je prenos znanja eden od treh stebrov delovanja Univerze v Ljubljani, ki pa včasih ostaja v senci znanstvenoraziskovalnega dela in izobraževanja novih generacij. »Prav zato je Rektorjeva nagrada za naj inovacijo pomembna.«

Direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja Jakob Gajšek je dejal, da so Slovenci inovativni ljudje, vprašanje pa je, ali znajo dati ljudem tisto, kar potrebujejo. In rektorjeva nagrada daje priložnost tistim, ki imajo ideje, da naredijo nekaj več, je poudaril.

 

Nagrajenci Rektorjeve nagrade

1.mesto

Inovativen proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice

Člani podjetniške skupine: Matija Gatalo, Tomaž Bizjak (oba Kemijski inštitut), Groga Tancek (Inštitut in akademija za multimedije)

V času boja proti podnebnim spremembam in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov bo uporaba vodikovih gorivnih celic igrala izjemno pomembno vlogo. Vodikove gorivne celice skupaj z baterijami ponujajo okolju prijazno alternativo konvencionalnim motorjem z notranjim izgorevanjem in uporabo v mnogih industrijah. V vodikovi gorivni celici se shranjen vodik in kisik iz zraka ob prisotnosti katalizatorja pretvarjata v električno energijo in edini stranski produkt vodo.

Inovacija je do zdaj še neznan proces, ki omogoča pripravo katalizatorjev za vodikove gorivne celice z izjemnimi lastnostmi, kot tudi drugih tipov katalizatorjev in produktov iz plemenitih kovin. Ekipa sodeluje s slovenskim podjetjem, ki katalizator uporablja za izdelavo osrčja vodikove gorivne celice – membransko elektrodnega sklopa (MEA), kjer poteka pretvorba vodika in kisika v električno energijo. Pred kratkim so podpisali tudi sporazum o prenosu materiala (ang. Material Transfer Agreement; MTA) z enim izmed vodilnih mednarodnih podjetij na trgu katalizatorjev kot tudi plemenitih kovin.

 

  1. mesto

Nove protibakterijske spojine za zdravljenje infekcij z odpornimi bakterijami

Člani podjetniške skupine: Martina Durcik, Tihomir Tomašič, Lucija Peterlin Mašič (vsi Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani). Pri izumu so sodelovali tudi raziskovalci iz raziskovalne skupine Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani: Nace Zidar, Janez Ilaš, Anamarija Zega in Danijel Kikelj.

Odpornost na antibiotike (bakterijska rezistenca) postaja vse bolj resna nevarnost za javno zdravje tako v kliničnem okolju kot v skupnosti. Predvidevamo, da bo imel neuspeh v boju z bakterijsko rezistenco katastrofalne posledice za človeštvo in gospodarstvo.

Izum podjetniške skupine predstavljajo nove protibakterijske spojine s širokim spektrom protibakterijskega delovanja in nizkim tveganjem za razvoj rezistence. Nove spojine so zelo učinkoviti zaviralci bakterijskega encima DNA-giraze in topoizomeraze IV, ki imata ključno vlogo pri podvajanju bakterijske molekule DNA. Nahajata se le v bakterijskih celicah, v človeških pa teh dveh encimov ni, kar je predpogoj za doseganje selektivnega delovanja na bakterije. Z zaviranjem DNA giraze B in topoizomeraze IV se bakterije ne morejo razmnoževati in ne morejo preživeti. Novi zaviralci DNA giraze B imajo širok spekter delovanja, saj so učinkoviti proti po Gramu pozitivnim (G+) in po Gramu negativnim (G-) bakterijam, vključno s sevi, ki so odporni na zdravilne učinkovine, ki so trenutno na voljo v terapiji. Nove spojine izkazujejo odlično aktivnost proti meticilinu odpornim Staphylococcus aureus (MRSA) in predstavljajo potencial za razvoj novih učinkovin za zdravljenje kožnih infekcij, ki jih povzroča omenjena bakterija.

 

  1. mesto

Carpio

Člani podjetniške skupine: Primož Erjavec (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani), Jan Forsthuber, Amadej Tauses (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani), Marko Mikša (Ekonomska in Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

 

Carpio je ergonomski dodatek/podstavek za zapestje, ki preprečuje nastanek bolezni karpalnega kanala. Ima drugačno ergonomijo – sredinski kanal, da ob uporabi ne pride do direktnega pritiska zapestja (osrednjega živca) na trdo podlago, temveč se pritisk prenese na tenarni (pri palcu) in hipotenarni prostor. Carpio posledično dvigne zapestje za približno en centimeter in izravna kot, torej roko vrne v naravni položaj. Poleg tega je možno namestiti ali odstraniti gumijasto podlago, kar omogoča, da je podstavek fiksen ali premikajoč.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *