Pages Menu
Categories Menu

Posted on 28.03.23 in Inštituti

»Podobe iz modrine« prof. dr. Lovrenca Lipeja

»Podobe iz modrine« prof. dr. Lovrenca Lipeja

V Naravnem rezervatu Škocjanski zatok v Kopru so predstavili zbirke esejev oziroma – po besedah avtorja prof. dr. Lovrenca Lipeja – zbirke spoznanj o morju z naslovom »Podobe iz modrine«. Prireditev je pripravil Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) skupaj s Primorskimi novicami, Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) ter Naravnim rezervatom Škocjanski zatok.

Prof. dr. Maja Ravnikar je izpostavila, da na Nacionalnem inštitutu za biologijo med drugim proučujejo tudi biodiverziteto morij, pri čemer s svojimi raziskavami ter publikacijami pomembno dopolnjujejo svetovno zakladnico znanja na tem področju. Posebno mesto na Inštitutu namenjajo komuniciranju znanosti, pri čemer ob razstavah, predavanjih, člankih in dokumentarnih oddajah pripravljajo tudi publikacije, kot je »Podobe iz modrine«, ki priča, da na Inštitutu poslanstvo komuniciranja živijo tako iskreno in predano kot raziskujejo.

Prof. dr. Lovrenc Lipej je zaposlen na Morski biološki postaji Piran in se ukvarja z raziskovanjem morske biodiverzitete. Njegova ožja specialnost je raziskovanje procesov bioinvazije in tropikalizacije, še posebej ljube pa so mu raziskave morskih psov in hrustančnic. V časopisu Primorske novice ima svojo redno kolumno o slovenski, jadranski in sredozemski biodiverziteti.

»Podobe iz modrine« je monografija, v kateri je na sebi lastni način predstavil zakladnico narave slovenskega morja. Gre za zbirko številnih prispevkov, ki jih je v več kot desetletnem obdobju napisal za razne poljudne in strokovne časopise, jih preoblikoval in posodobil ter zlepil v razumljiv konglomerat različnih tematik. Prof. dr. Lovrenc Lipej pokriva številne sodobne pojave v slovenskem morju z vidika morske biodiverzitete. Lastna pričevanja in mnoge dokaze o izjemni pestrosti slovenskega morja argumentira in dopolnjuje z novejšimi spoznanji ter odkriva manj znana, a zelo zanimiva dejstva o življu našega morja. Posebno bogastvo knjige so njene fotografije.

Izid knjige je finančno podprl Nacionalni odbor Medvladne oceanografske komisije pri Slovenski nacionalni komisiji za UNESCO iz programa aktivnosti za leto 2022.

Foto: NIB

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *