Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 4.12.18 in Svet

Pogovor z dr. Jacuqesom Le Riderjem

Pogovor z dr. Jacuqesom Le Riderjem

Cankarjev dom bo gostil pogovor z dr. Jacquesom Le Riderjem, ki bo v četrtek, 6. 12. 2018 ob 19.00, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Pogovor bo vodila Manca G. Renko. 

Avtor znamenitega dela Dunajska moderna in krize identitete bo pripravil predavanje o paradigmah umetnosti 20. stoletja, ki določajo tudi kulturni obraz takratne Evrope, hkrati pa bo kontekstualiziral sočasne evropske tokove z našo moderno ter Cankarjevim ustvarjalnim prostorom in časom. Osnovna avtorjeva teza je, da so dunajski intelektualci in umetniki preživljali globoko krizo identitete, ki je povezana z nestabilnostjo in krhkostjo subjektivnega »jaza«, ki je izgubil svoj racionalistični temelj in napoveduje značilno odčaranost postmodernizma.

Dr. Jacques Le Rider je francoski germanist in zgodovinar, kar je komaj dopustna oznaka za izjemnega poznavalca 19. in 20. stoletja Srednje Evrope, zlasti avstro-ogrskega obdobja in prostora. Najprej je postal profesor nemškega jezika in leto zatem diplomiral iz političnih znanosti; pozneje je zagovarjal dva doktorata. V letih 1977–1981 je bil asistent na Sorboni, nato pa vse do leta 1990 predavatelj na XII. pariški univerzi Val de Marne v Créteilu. Devet let je bil profesor na VIII. univerzi v Saint Denisu pri Parizu. Od leta 1999 je predstojnik na Visoki šoli za uporabne znanosti na področjih zgodovine in filologije, stolica Evropa in germanski svet. Od leta 2015 je dopisni član avstrijske Akademije znanosti in umetnosti.

 

Foto: Studia Humanitatis

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *