Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 4.10.22 in Univerze

Ponovno komuniciranje znanosti?

Ponovno komuniciranje znanosti?

Univerza v Ljubljani  (UL) v sodelovanju z Alternatorjem ter Muzejem in galerijami mesta Ljubljane 13. in 14. oktobra pripravlja mednarodno konferenco z naslovom Ponovno odkrivanje komuniciranja znanosti?, prvo te vrste pri nas.

Poleg štirih plenarnih predavanj, ki se bodo med drugim dotaknila vprašanj komuniciranja znanosti in demokracije, učinkovitega komuniciranja znanosti s primeri iz Velike Britanije in Zahodnega Balkana, vloge centrov znanosti in muzejev ter poučevanja komuniciranja znanosti, se bo v dveh dneh zvrstilo več referatov (program je v priponki – v slovenskem in angleškem jeziku), zanimivih za vse tiste, ki se posredno ali neposredno ukvarjajo s komuniciranjem znanosti. Konferenca bo potekala na rektoratu UL v angleškem jeziku.

Rektor UL prof. dr. Gregor Majdič je izrazil svoje veliko zadovoljstvo, da so potrebo po bolj učinkovitem komuniciranju znanosti prepoznali tudi slovenske raziskovalke in raziskovalci, ki so teden dni pred konferenco zapolnili praktično vsa prosta mesta. »Izjemno pomembno je, da znanstvenike in znanstvenice opremimo z znanjem, ki jim bo pomagalo, da bodo znali svoje dosežke in znanje nasploh približati širšim javnostim. To je vitalnega pomena zlasti v času, ko se soočamo z neverjetnimi izzivi, podnebnimi spremembami, epidemijo koronavirusa idr., zaupanje znanstvenim ustanovam in sploh znanosti v javnosti pa upada,« je poudaril rektor

»Komuniciranje znanosti je v zadnjih desetih letih v Sloveniji v razmahu v številnih oblikah in kontekstih, vključuje pa zelo raznolike akterje in akterke. Imamo izvrstne komunikatorje znanosti tako na univerzi kot izven, izjemne znanstvene novinarke in novinarje, festivale, dogodke, posamezne televizijske in radijske oddaje, podkaste, bloge in druge iniciative. Kljub temu pa do zdaj še ni prišlo do ustrezne institucionalne umeščenosti tega področja v akademsko polje, saj na nobeni javni univerzi (še) nimamo dodiplomskih ali podiplomskih programov, predmetov ali habilitacij s tega področja. Ta konferenca je majhen korak na dolgi poti do tega cilja,« pravi dr. Dejan Jontes, vodja organizacijskega odbora.

 Seznam plenarnih predavanj:

13. oktober, 9.15–10.30 Sarah Davies: Science Communication in Challenging Times: On Democracy and Crisis (Komuniciranje znanosti v negotovih časih: o demokraciji in krizi)

13. oktober, 13.30–14.45 Mićo Tatalović: How (and Why) to Communicate Science Effectively: Lessons from the UK and Western Balkans (Kako (in zakaj) učinkovito komunicirati znanost: lekcije iz Združenega kraljestva in zahodnega Balkana

13. oktober, 10.45–12.15 Marianne Achiam: Post Truth, Pandemics and Wicked Problems: The Role of Science Centres and Museums in an Uncertain Future (Postresničnost, pandemije in zlohotne težave: vloga centrov znanosti in muzejev v negotovi prihodnosti)

13. oktober, 15.00–16.30 Nico Pitrelli: A Complex Mixing Console: The Different Ingredients of Teaching Science Communication (Kompleksna mešanica: različne sestavine učenja komuniciranja znanosti)

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *