Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.06.19 in Inštituti

Posvet o jezikovni samozavesti

Posvet o jezikovni samozavesti

Slovenska akademija znanosti in umetnosti vljudno vabi na posvet z naslovom Jezikovna samozavest – obstoj in razvoj materinščine je odvisen od nas samih. Posvet bo v petek, 14. junija 2019, z začetkom ob 9.30 v akademijski dvorani.

Pred več kot petdesetimi leti je Dušan Pirjevec napovedal, da bo slovenščina zares na preizkušnji takrat, ko ne bo ogrožena od zunaj in bo odvisna od nas samih. Trenutek, ko se je slovenščina znašla v škripcih, je nastopil.

Čeprav je naš jezik, bistvena podstat samostojne države, postal eden od uradnih jezikov evropske skupnosti, se je znašel v kritičnem položaju. Njegova duhovna gibkost in globina izraza usihata. Nadomešča ju globalna latovščina polomljene angleščine, ki vdira v vse plasti sporazumevanja, mišljenja in čustvovanja. S hlapčevskimi prikloni sprejemamo vrednote kapitalskih korporacij, ki gospodarijo s svetom in, prek tehnoloških pomagal, s človekovo substanco.

Na kakšen način lahko slovenščini vrnemo vitalnost, jo sprejmemo kot eksistencialno izjemnost in edinstvenost, namesto da jo spreminjamo v nepotrebno oviro na pohodu znanstvenega in informacijskega univerzalizma? Na to vprašanje bodo, tehtno in angažirano, skušali odgovoriti pomembni slovenski pisatelji, humanisti in znanstveniki.

Prisrčno vabljeni vsi, ki v razvoju materinščine vidite duhovno in materialno prihodnost slovenske skupnosti.

 

Foto: ZRC SAZU

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *