Pages Menu
Categories Menu

Posted on 9.03.22 in Svet

Prebojni tehnološki dosežki leta 2021

Prebojni tehnološki dosežki leta 2021

MIT Technology Review je izbrala najodmevnejše, prebojne tehnološke dosežke minulega leta, za katere meni, da bodo imeli največji vpliv na razvoj v prihodnjih letih in morda desetletjih.

Konec gesel…..nove oblike identifikacije nam bodo končno omogočile, da se gesel za vedno znebimo. Enostavnejše metode bodo tudi bolj varne.

Sledenje različicam Covid-19…..Pandemija je omogočila naložbe v genomsko sekvencioniranje in tako razširila zmogljivosti za tovrstno spremljanje. S tem je znanstvenikom omogočen boljši nadzor nad širjenjem virusa.

Dolgotrajna baterija…Operaterji omrežja potrebujejo način za shranjevanje električne energije in nove baterije na osnovi železa bodo morda kos tej nalogi. Izdelane so z uprabo bogatih materialov in bi bile lahko  cenejše od shranjevanja drugih načinov na mreži.

AI in način zlaganja proteinov…..Način zlaganja proteinov določa vse aktivnosti telesa. Ugotavljanje strukture beljakovin lahko traja mesece, zdaj pa je algoritem umetne inteligence AlphaFold2 rešil dolgoletno biološko uganko, tridimenzionalnega načina zlaganja proteinov, kar bo omogočilo hitro oblikovanje zdravil za širok spekter bolezni.

Cepivo proti malariji…Malarija je usodna za več kot 600 tisoč ljudi na leto, večinoma majhnih otrok. Novo cepivo, ki ga je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), bi lahko pomagalo rešiti na stotisoče življenj letno. To je tudi prvo zdravilo na svetu proti parazitski okužbi.

Dokazilo o deležu…Kriptovalute porabijo ogromne količine elekrtične energije zaradi načina prevajanja transakcij. Dokazilo o deležu pa ponuja način preverjanja transakcij brez uporabe velike količine energije.  Etherium tako načrtuje prehod na sistem z zmanjšano porabo energije.

Zdravilo za Covid -19 v obliki tablet….Novo zdravilo Pfeizerja zagotavlja učinkovito in široko zaščito, tudi pred najnovejšimi različicami. V kombinaciji s cepivi bi morda omogočilo, da se svet  znebi pandemije

Praktični fuzijski reaktorji….Govor o elektriki brez ogljika, že desetletje navdihuje raziskovalce. Zdaj je skupina v enem izmed start-up podjetij napovedala, da  bo  praktični fuzijski reaktor do leta 2030 že lahko umestila v omrežje. Njegova zasnova temelji na močnem novem magnetu, ki je že podrl rekorde in naj bi podjetju omogočil gradnjo manjših, cenejših reaktorjev.

Sintetični podatki za AI….Umetna inteligenca za delovanje potrebuje ogromno količino podatkov. Ti pa so pogosto neurejeni ali pristranski glede na realnost, obstajajo pa lahko tudi pomisleki glede zasebnosti. Zato so začela nekatera podjetja ustvarjati in prodajati sintetične podatke. To sicer ni popoln sistem, bi pa lahko bil boljši način za usposabljanje AI.

Tovarna za odstranjevanje ogljika…..Zmanjšanje emisij je najpomembnejši korak k ublažitvi podnebnih spremeb. Zato je potrebno iz zraka odstraniti ogljikov dioksid. Tako največjo tovarno na svtu so odprli na Islandiji.

Več na https://www.technologyreview.com/2022/02/23/1045416/10-breakthrough-technologies-2022/?utm_source=acquisition&utm_medium=email&utm_campaign=WKLYSUN&utm_content=03.06.22_nonsubs&mc_cid=01183e1a26&mc_eid=91fed59ded

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *