Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.12.17 in Univerze

Prebojno raziskovanje prof. dr. Matevža Dularja bo financiral Evropski raziskovalni svet

Prebojno raziskovanje prof. dr. Matevža Dularja bo financiral Evropski raziskovalni svet

Med letošnjimi prejemniki sredstev Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), v višini približno dveh milijonov evrov, je prof. dr. Matevž Dular s Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani. Projekt z akronimom CABUM – Raziskave mehanizmov ob interakcijah kavitacijskih mehurčkov s kontaminanti (An Investigation of the Mechanisms at the Interaction Between Cavitation Bubbles and Cotaminants), bo vodil v boljše poznavanje fizikalnega ozadja pojava kavitacije, ki bi ga lahko v prihodnosti uporabljali za okolju prijazno čiščenje pitne in odpadne vode. Pomembnost uspeha profesorja Dularja je, da so takšno financiranje do sedaj prejeli šele štirje raziskovalci v Sloveniji.

5-letni projekt CABUM bo zaposloval 7 raziskovalcev, nosilec projekta pa je prof. dr. Matevž Dular, eden najmlajših rednih profesorjev na Univerzi v Ljubljani. Projekt raziskuje pojav kavitacije, kjer se v kapljevini ob nenadnem znižanju tlaka pojavijo mehurčki, ki kasneje v področju z višjim tlakom silovito kolapsirajo. Gre za proces, ki je do nedavnega veljal za nezaželenega, saj v vodnih strojih povzroča hrup, vibracije in erozijo. V zadnjih letih pa so ga pri specifičnih pogojih začeli izkoriščati za čiščenje površin, izboljšanje kemijskih procesov, čiščenje odpadnih voda in drugod.

Prof. dr. Dular, vodja projekta na Fakulteti za strojništvo UL, je pojasnil: ”Ideja za projekt CABUM temelji na spoznanjih, ki smo jih pridobili ob večletnem sodelovanju z gospodarstvom. Jasno so se namreč pokazale vrzeli v poznavanju fizikalnega ozadja pojava kavitacije, ki omejujejo vpeljavo te tehnologije v napredne industrijske procese.”

Prejemnik je še poudaril, da bo s svojo ekipo raziskal dinamiko kavitacijskih mehurčkov v interakciji z bakterijami in virusi, kar bo odprlo vrata k energetsko učinkovitemu in okolju prijaznemu čiščenju voda v prihodnosti.

O pomembnosti pridobljenega projekta kaže tudi to, da je panel PE (Physical Sciences and Engineering) od 1149 vlog podelil financiranje le 151 vlogam (statistika). Več informacij o letošnjih projektih na European Research Council (ERC).

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *