Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 26.09.22 in Inštituti

Predstavitev izbranih izobraževalnih in dokumentarnih filmov o aktualnih raziskavah NIB in biodiverziteti

Predstavitev izbranih izobraževalnih in dokumentarnih filmov o aktualnih raziskavah NIB in biodiverziteti

V petek, 30. septembra 2022, med 10. in 11. uro bo  v predavalnici B5 Biološkega središča, Večna pot 111 v Ljubljani, predstavitev  izbranih  izobraževalnih  in dokumentarnih  filmov o aktualnih raziskavah in biodiverziteti. Filme so na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) z različnimi avtorji ustvarili v zadnjih dveh letih.

Ali ste vedeli, da ima slovensko morje svoj koralni greben in da je Slovenija vroča točka biodiverzitete v Evropi? Vas zanima, kako kanabinoidi vplivajo na rakave celice in kako potekajo raziskave na 3D celičnih modelih? Ali veste, da so odpadne vode skupno črevesje vseh prebivalcev mesta, v katerem lahko zasledujemo znane in nove povzročitelje bolezni, vključno s SARS-Cov2, in da raziskovalci na NIB že dve leti spremljajo virus SARS-CoV-2 v odpadnih vodah slovenskih mest, rezultati pa so pomembno orodje za sledenje COVID epidemiji? Spoznali boste, zakaj sta NIB in RTV SLO za dokumentarni film o Kostariki in njeni biodiverziteti nagrajena na mednarodnem festivalu Nature Without Borders ter nominirana med 10 najboljših kratkih dokumentarnih filmov na mednarodnem filmskem festivalu v Innsbrucku?

Predstavitev je pridružen dogodek Noči raziskovalcev 2022.

PROGRAM:
10.00 – 10.10 Stičišče znanosti o živem za boljše življenje – film, ki predstavlja celotno dejavnost

Nacionalnega inštituta za biologijo, pripravljen z ustvarjalko Kajo Skrbinšek
10.10 – 10.15 Monitoring virusa SARS-CoV-2 v odpadnih vodah na Nacionalnem inštitutu za

biologijo – film ustvarjen v sodelovanju z STA Znanost
10.15 – 10.20 Razvoj novih tehnologij zdravljenja tumorja možganov – film pripravljen v sodelovanju s snemalcem in režiserjem Manuelom Hahnom

10.20 – 10.35 Ocean: življenje in preživetje – zbirka filmov, pripravljenih za Dan odprtih vrat Morske biološke postaje Piran 2021, narejenih s sodelovanjem raziskovalcev z Davidom Banovičem Lotričem

10.35 – 10.40 Odprtje razstave Biodiverziteta Slovenije – film narejen v sodelovanju z WECAM

10.40 – 11.15 Biodiverziteta v tropskem gozdu, 1. del dokumentarnega filma o Kostariki. Dokumentarni film je bil ustvarjen v sodelovanju med NIB in RTVSLO, avtorjev novinarke Anje Čuček in direktorja fotografije Bernarda Permeta.

Po predvajanju bosta o odpravi na Kostariko spregovorila strokovna sodelavca filma prof. dr. Marina Dermastia in prof. dr. Tom Turk.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *