Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 27.09.21 in Univerze

Prehrana v času okužb in okrevanja po okužbi s SARS – CoV – 2

Prehrana v času okužb in okrevanja po okužbi s SARS – CoV – 2

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani je  objavila daljši zapis Prehrana v času okužb s SARS-CoV-2 je pomembna tako za dvig imunskega sistema kot za pospešeno okrevanje.  Razdeljen je v dva sklopa, prvi sklop je Prehrana za spodbujanje delovanja imunskega sistema in drugi sklop Prehrana v času okrevanja po okužbi s SARS-CoV-2.

Strokovnjaki za živila in prehrano so združili svoje znanje ter pripravili ključne informacije za spodbujanje delovanja imunskega sistema kot zaščito pred okužbo s SARS-CoV-2 ter navodila za pripravo obrokov okuženim osebam oziroma za prehrano v času okrevanja po okužbi. Doc. dr. Evgen Benedik, s Skupine za humano prehrano na Oddelku za živilstvo je opozoril: »Za svoje zdravje, vključno z dobrim imunskim sistemom, lahko naredimo največ sami. Uravnotežena prehrana je ključ do zdravja, in to do zdravja na dolgi rok. Na jedilniku imejmo lokalne in kolikor se da sezonske jedi. Posegajmo po hranilno bogatih živilih kot so meso, ribe, jajca, mleko in mlečne izdelki, polnozrnati izdelki, zelenjava, stročnice, sadje in tekočina – voda. Izogibati pa se moramo hranilno revnim živilom kot so procesirani izdelki, hitra hrana ter pijačam z dodanim ali naravno prisotnim sladkorjem. S tem prispevkom želimo osvežiti pomen raznolike oz. uravnotežene prehrane pri podpori našega imunskega sistema. Podati pa želimo tudi bistvene prehranske ukrepe na katere ne smemo pozabiti, če prebolevamo okužbo z virusom SARS-CoV-2.«

Več informacij na povezavi: https://www.bf.uni-lj.si/sl/novice/2021091512111744/prehrana-v-casu-okuzb-s-sarscov2-je-pomembna-tako-za-dvig-imunskega-sistema-kot-za-pospeseno-okrevanje-

Foto: BF

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *