Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 27.02.14 in Featured, Fotografije, Kreativnost, Podjetništvo

MESI: Preprosto in hitro diagnosticiranje

MESI: Preprosto in hitro diagnosticiranje

Podjetje MESI Simplifying diagnostics, ki je bilo ustanovljeno pred dobrimi tremi leti v Ljubljani, se ukvarja z razvojem inovativnih medicinskih pripomočkov. Prvi projekt, s katerim se je podjetje uveljavilo na trgu, je medicinska naprava za avtomatsko merjenje gleženjskega indeksa, ki je namenjena zgodnjemu odkrivanju periferne arterijske bolezeni z oscilometrično metodo.

Za svoj inovativni izdelek je hitro rastoče podjetje MESI Simplifying diagnostics prejelo več nagrad, med drugim rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani leta 2010, prvo nagrado Slovenskega foruma inovacij leta 2011, istega leta se je prebilo tudi v finale tekmovanja Start up Slovenija, leta 2012 je prejelo zlato priznanje za inovacijo Gospodarske zbornice Slovenija, pred kratkim pa je zmagalo na 2. investicijski konferenci Coinvest v Novi Gorici.

Jakob Šušterič, direktor in ustanovitelj podjetja MESI Simplifying diagnostics odgovarja na vprašanja TROMBE.

Kot ste dejali, pa se je vse skupaj začelo s tekmovanjem Texas Instruments, kjer ste prejeli 2. nagrado. Kje je potekalo to tekmovanje?

Tekmovanje je potekalo na naši fakulteti – Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Matija Podhraški, Tomo Krivc in jaz smo bili študenti tretjega letnika elektronike, ko smo začeli razvijati študijski prototip našega izdelka. Razvijali smo ga eno študijsko leto, objavili znanstveni članek, posneli predstavitveni video in ga tudi prototipno proizvedli in preizkusili. Produkt je veliko obetal in zato smo se odločili, da ga predstavimo tudi zdravnikom in ne samo komisiji nagradnega natečaja.

MESI
Ekipa podjetja MESI Simplifying diagnostics (Foto: Igor Domijan)

Kako je prišlo do zamisli, da bi izdelali avtomatski merilnik gleženjskega indeksa?

Ideja je prišla s strani zdravnikov, ki se ukvarjajo z odkrivanjem periferne arterijske bolezni. Metoda, ki so jo uporabljali za diagnosticiranje jim je vzela več kot 30 minut, bila je zelo subjektivna in je zahtevala izobraženega merilca. Spraševali so se, ali jo je mogoče avtomatizirati in narediti bolj enostavno. Potem smo pa razvoj prevzeli elektroinženirji in idejo pripeljali do končnega izdelka.

V čem je prednost vašega avtomatskega merilnika gleženjskega indeksa?

Naš merilnik opravi meritev gleženjskega indeksa za diagnozo periferne arterijske bolezni v 3 minutah, medtem ko je s staro metodo potrebno meritev izvajati ročno, traja pa 30 minut in je zelo subjektivna. Naš merilnik meritev opravi avtomatsko in rezultat je objektiven.

Izdelek sedaj prodajate v številnih državah po svetu? Kje ste prodajno najbolj uspešni?

S prodajo smo uspešni predvsem v evropskih državah, kjer je zavedanje o preventivi na zelo visoki ravni. Tak odnos do preventive imajo tudi v Severni Ameriki in Avstraliji, ki jih bomo pošali pokriti v letu 2014.

Jakob Susteric MESI
Jakob Šušterič (Foto: Igor Domijan)

Od kdaj imate tudi poslovalnico v Londonu, ki je verjetno ključnega pomena za uveljavitev na globalnem tržišču?

Poslovalnico v Londonu imamo že eno leto in tam imamo zaposlena dva sodelavca, ki skrbita za prodajo v državah Commonwealtha.

Redno se udeležujete tudi zdravniških kongresov in sejmov, kjer izdelek predstavljate. Med drugim ste bili na sejmu MEDICA v Düsseldorfu. Kakšen je bil odziv?

Odziv na MEDICI je bil zelo dober. Navezali smo veliko stikov s potencialnimi distributerji iz trgov, kjer še nismo prisotni. Prav sedaj podpisujemo pogodbo z distributerji iz Poljske, ki smo jih spoznali na MEDICI.

Kaj boste marca predstavili na sejmu CeBIT?

Na največjem evropskem sejmu informacijske tehnologije bomo predstavili diagnostični sistem, ki bo v domačem okolju odkrival najpogostejše bolezni in sicer z merjenjem vitalnih znakov na zapestju, merjenjem vitalnih znakov na prsih, s pametno anamnezo in ostalimi diagnostičnimi moduli. Sistem bo zdravniku pošiljal opozorila in podatke, na podlagi katerih bo zdravnik na daljavo predlagal zdravljenje, predpisal zdravila ali poslal bolnika na nadaljnje preglede na specialistično raven.

Kot ste dejali,  imate trenutno »odprte tri fronte« in sicer v ZDA, v Franciji in v Nemčiji. Nam lahko na kratko predstavite ameriški razvojni projekt, ki se ukvarja z medicino prihodnosti.

Gre za razvoj medicinske naprave za domačo uporabo, ki bo diagnosticirala 16 bolezni in kontinuirano merila 5 življenjskih znakov. S takšno napravo bomo skrajšali čakalne dobe v zdravstvu, zmanjšali število nepravilnih napotitev in bolezen odkrili prej, kar bo omogočilo bolj uspešno in cenejše zdravljenje predvsem pa višjo kvaliteto življenja. Sistem razvijamo skupaj s podjetji Gigodesign, Domenca Labs, Inštitutom Jožef Šefan, Fakulteto za elektrotehniko in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Pri projektu sodeluje 30 ekip, od katerih bo ena dobila za razvoj 7 milijonov ameriških dolarjev.

Francija vabi tuje inovatorje v okviru projekta Innovation 2030. Nam lahko o tem poveste kaj več?

Res je. Francija vabi tuje razvojne projekte, da bi rešili nekatere težave, s katerimi se sooča francoska družba. Med drugim so to težave starejše populacije – nedostopnost zdravstvenih storitev, oviranost pri gibanju, kronične bolezni – ki jih bomo pomagali rešiti s sistemom, ki bo diagnosticiral 16 bolezni in meril 5 življenjskih znakov.

V Nemčiji pa se skušate dogovoriti z investitorji, ki jih za razvoj novih produktov nujno potrebujete?

V letošnjem letu bomo začeli s prodajo dveh novih sklopov izdelkov. Prvi sklop je namenjen profesionalni diagnostiki, drugi pa domači diagnostiki. Vsi izdelki zahtevajo ogromna vlaganja v dokončanje razvoja, zagon proizvodnje in seveda trženje in prodajo na globalnem trgu. Za primeren nastop na trgu iščemo investitorja in trenutno najbolje kažejo pogovori z nemškimi investitorji.

Podjetje MESI Simplifying diagnostics, ki ima 15 zaposlenih, ste ustanovili že v 3. letniku študija elektrotehnike, ko ste bili stari samo 22 let. So vas že vaši starši navdušili nad podjetništvom?

Oče in mama se ukvarjata s kmetijstvom . Če hočeš biti uspešen kmetovalec pa moraš biti zelo podjeten in deloven. In tega sta me res naučila in navadila mama in oče.

Otroštvo ste preživeli na kmetiji, kjer ste morali trdo delati in čas za učenje ste imeli šele zvečer. Dobre delavne navade in vrednote, ki ste jih pridobili v otroštvu, so neprecenljiva popotnica za vse življenje. Menite, da imajo danes otroci, še posebej v mestih premalo priložnosti ali pa vzpodbud za delo in pomoč pri domačih opravilih?

Menim, da imamo vsi, tako otroci iz podeželja kot tudi otroci iz mesta enake možnosti. Vsi lahko proaktivno razmišljamo, vsi se lahko izobražujemo, vsi imamo 24 ur v dnevu in vsi imamo dve roki. Vse to moramo znati le pravilno izkoristiti in zagotovili si bomo uspešno življenje.

Menite, da je v Sloveniji dovolj možnosti in priložnosti za razvoj tehnoloških inovacij?

Dovolj. Imamo odlične raziskovalne organizacije, dobro izobraževanje in vse potrebne naravne dejavnike. Potrebujemo mogoče malo več poguma in zavedanja, da se lahko kosamo z vsemi narodi na svetu.

Dr. Mojca Vizjak Pavšič

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *