Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 20.04.17 in Kreativnost, Univerze

Preteklo je »Pet minut za merjenje« na UL FE

Preteklo je »Pet minut za merjenje« na UL FE

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) je v prenovljeni avli fakultete priredila dogodek Pet minut za merjenje. Cilj je bil pokazati svojo raznolikost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Osrednja tema letošnjega dogodka je bila merjenje kot osnovna dejavnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu. Prikazanih je bilo več raznolikih poskusov, v katerih so lahko obiskovalci sodelovali in spoznavali različne fenomene, ki so del merjenja z najrazličnejšimi merilnimi napravami.

Dogodek Pet minut za merjenje je potekal 18. in 19. aprila na Fakulteti za elektrotehniko UL

Obiskovalce dogodka so povabili v svet avtomobilizma, kjer sta podjetji Elaphe in Dewesoft prikazali najzahtevnejša merjenja v osebnih vozilih na električni pogon. V akustično gluhi sobi so lahko obiskovalci začutili, kako se sliši njihov govor v prostoru brez odbojev in v tišini spoznali zvočno kamero, ki je namenjena opazovanju virov zvoka. Prikazani so bili tudi standardizirani postopki in testi merjenja učinkovitost robotskih sesalnikov, obiskovalci pa so lahko sami raztrosili referenčne smeti in opazovali uspešnost sesalca.

Obiskovalci so lahko izmerili slastnost krofov

Veliko zanimanja je vzbudilo tudi dvigovanje lahke krogle, lebdeče na pišu zraka, pri čemer so jakost pihanja določali kar obiskovalci sami s svojimi mislimi. Obiskovalci so videli delovanje termovizijskih kamer in opazovali temperaturno sliko okolice, svojega obraza in različnih predmetov. Lahko pa so izmerili tudi slastnost krofov in tako sodelovali v tipični organoleptični meritvi. Prikazana so bila tudi merjenja na najvišji ravni, kjer so za najtočnejše merjenje temperature uporabljeni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke vode in standardni platinasti uporovni termometri, ki Laboratorij za metrologijo in kakovost UL FE, v nekaterih segmentih, uvrščajo med najboljše na svetu.

Poleg laboratorijskih so bile prikazane tudi meritve v vsakdanjem življenju. Tako so lahko obiskovalci spoznali pravo resnico o temperaturi v domačem hladilniku, naučili pa so se tudi, zakaj imajo pečice vgrajene ventilatorje in kako to vpliva na peko sladic ali svinjskih reber.

Ob vsaki polni uri so potekala kratka predavanja s področja merjenj

Poleg številnih vznemirljivih poskusov so ob vsaki polni uri potekala tudi kratka predavanja s področja merjenj, in sicer o meritvah sluha in avdiometriji ORL oddelka Univerzitetnega kliničnega centra, o meritvah podjetja, ki izdeluje ‘in-wheel’ električne motorje in podjetja, ki izdeluje najbolj robustne in najbolj precizne merilne instrumente. Med poslušalci je bilo največ zanimanja za predavanje Luke Malija iz Fakultete za elektrotehniko UL z naslovom: »Ali so merilne naprave dovolj kul za Kickstarter?«. Sledila so tudi predavanja o napovedovanju vremena iz meritev vremenarjev in o shranjevanju umetnin v kontroliranih okoljih. Obiskovalci pa so lahko prisluhnili tudi dvema zanimivima predstavitvama študentskih projektov o merjenju glavobolov in zbranosti voznika v avtomobilu.

Foto: FE

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *