Pages Menu
Categories Menu

Posted on 9.10.20 in Inštituti

Priznanje tehnologiji in ekipi z največjim komercialnim potencialom

Priznanje tehnologiji in ekipi z največjim komercialnim potencialom

Na letošnji 13. Mednarodni konferenci o prenosu tehnologij (ITTC) je 4 članska mednarodna ocenjevalna komisija podelila nagrado »Najboljša invencija oz. inovacija s komercialnim potencialom iz javne raziskovalne organizacije«. Ocenjevanje idej in ekip, ki stojijo za njimi, je potekalo na mednarodni konferenci v organizaciji Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu »Jožef Stefan«. Ocenjevalno komisijo so sestavljali Andreja Satran, vodja ljubljanskega ABC Acceleratorja, dr. Jeff Skinner, izvršni direktor Inštituta za inovacije in podjetništvo Londonske poslovne šole (London Business School), dr. Jon Wulff Petersen, vodja postopkov prenosa tehnologij, patentno zaščito in znamčenje v mednarodni patentni pisarni Plougmann Vingtoft ter Mark Cox, iz Laboratorija za inovacije na eindhovenski Univerzi za tehnologijo (TU/e).

Komisija je kot inovacijo z največjim tržnim potencialom prepoznala novo tehnološko rešitev za sterilizacijo vode VirOut, ki lahko v velikem obsegu, na okolju prijazen način, uničuje v vodi prisotne škodljive mikroorganizme. Sodelujoči na projektu, Gregor Primc, Rok Zaplotnik, Miran Mozetič, Arijana Filipič, Ion Gutierrez-Aguirre, David Dobnik, Matevž Dular in Martin Petkovšek, so primer zglednega sodelovanja zaposlenih na slovenskih javnih raziskovalnih organizacij – Instituta »Jožef Stefan«, Nacionalnega inštituta za biologijo ter Univerze v Ljubljani.

Drugo nagrado je komisija podelila tehnologiji, ki z uporabo funkcionaliziranega zlata nadomešča uporabo okolju neprijaznega srebra pri izdelavi protimikrobnega, neizpirnega tekstila za obleke, ki jo razvijajo sodelavci Marija Vukomanovič, Srečo Škapin in Danilo Suvorov na Institutu »Jožef Stefan«.

Predstavljeni in nagrajeni tehnologiji imata jasno izraženo vrednost, ki prinaša potencialno visoko vrednost za industrijo, kar je podprto z usposobljeno ekipo, ki ima ključne veščine in znanja  ter vzpostavljene partnerske vezi za uspešno izpeljavo tržnih aktivnosti.

 Nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino WIPO

Ocenjevalna komisija za nagradi WIPO, ki so jo sestavljali dr. Jeff Skinner iz London School of Business, dr. Jon Wulff Petersen iz podjetja TTO Ltd iz Danske in Alojz Barlič iz Slovenskega urada za intelektualno lastnino (SIPO) je izbrala prejemnike priznanj »WIPO Medal for Inventors« ter »WIPO IP Enterprise Trophy«.

»WIPO IP Enterprise Trophy« Namen priznanja je spodbujanje slovenskih podjetji k še večji rabi orodji iz sistemov intelektualne lastnine, sodelovanju z javnimi raziskovalnim organizacijami ter metodični uporabi intelektualne lastnine pri svojem poslovanju.  Dobitnik priznanja Svetovne organizacije za intelektualno lastnino  »WIPO IP Enterprise Trophy« je Razvojni center eNeM Novi Materiali d.o.o.. Nagrada je utemeljena z njihovo sistematično in domiselno uporabo ter komercializacijo intelektualne lastnine pri svojih poslovnih dejavnostih, razvoju uspešnih strategij za komercializacijo izumov in inovacij javnih raziskovalnih organizacij kot so univerze in druge raziskovalne organizacije ter promocijo rabe sistema intelektualne lastnine v širši slovenski družbi.

»WIPO Medal for Inventors« Svetovna organizacija za intelektualno lastnino WIPO nagrado podeljuje z namenom spodbujanja  izumiteljske in inovacijske aktivnosti slovenskih javnih raziskovalnih organizacij, ki prispevajo k razvoju in blagostanju slovenskega gospodarstva ter družbe. WIPO Medal for Inventors je na 13. Mednarodni konferenci za prenos tehnologij ITTC prejela prof. dr. Alenka Vesel, raziskovalka z Odseka za tehnologijo površin in optoelektroniko Instituta »Jožef Stefan«. Izumiteljica z več podeljenimi mednarodnimi patenti je soustanoviteljica podjetja Plasmadis, plazemska diagnostika in sistemi, d. o. o.. Sodeluje pri razvoju različnih produktov za trg kot je na primer senzor za plazemsko karakterizacijo, ki se je kot izdelek uveljavil na domačem in mednarodnem trgu. Med storitvami, zanimivimi za trg lahko omenimo karakterizacije semen v kmetijstvu.

ITTC je potekala v okviru multikonference »Informacijska družba 2020«, ki ima vlogo foruma svetovnih in domačih raziskovalcev, kjer se razglablja o sedanjih in prihodnjih raziskovalnih usmeritvah, poslovnih priložnostih ter vladnih politikah Evrope in Amerike, izmenjuje ideje in razvija vizijo informacijske družbe. Gre  letni dogodek v krovni organizaciji Centra za prenos tehnologij in inovacij Instituta “Jožef Stefan”. Poslanstvo ITTC in njen namen je pospeševanje prenosa tehnologij in inovacij iz raziskovalnih organizacij v industrijo z namenom zmanjševanja tehnoloških razlik, znanstveno dopolnjevanje stroke prenosa tehnologij ter ustvarjanje priložnosti za dobičkonosno sodelovanja podjetji z raziskovalnimi ustanovami. Konferenca je že četrto leto zapored letni dogodek konzorcija za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (Konzorcij KTT).

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *