Pages Menu
Categories Menu

Posted on 18.10.21 in Univerze, Znanstveni dosežki

prof. dr. Andrej Bauer  FMF UL prejemnik Conantove nagrade 2022

prof. dr. Andrej Bauer FMF UL prejemnik Conantove nagrade 2022

Andrej Bauer, profesor računalniške matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerzi v Ljubljani, je prejel prestižno nagrado Ameriškega matematičnega združenja (AMS) Levija L. Conanta  za članek »Pet korakov v sprejemanju konstruktivne matematike«. Nagrada Levija L. Conanta je izjemno priznanje za najboljši ekspozicijski članek, objavljen v zadnjiih petih letih v Notices of the AMS ali Bulletin of the AMS.

 Ameriško matematično združenje je ob objavi novice zapisalo:  »Bauerjev članek je uvod v konstruktivno matematiko, ki bralce popelje na voden ogled skozi vrtove konstruktivne matematike. Najprej poda osnovno predpostavko konstruktivne matematike, namreč da opustimo zakon o izključeni tretji možnosti, nato pa hitro razreši nekaj pogostih napak v njenem razumevanju. Članek zlagoma predstavi nekaj osnovnih idej konstruktivizma. V nadaljevanju Bauer bralca vodi skozi prve, otroške korake konstruktivne matematike, kjer že majhne variacije v formulaciji izrekov (sicer nezaznavne z nekonstruktivnega stališča) povzročijo velike spremembe. Čeprav je malo verjetno, da bo po prebiranju članka večina matematikov spremenila svoj osnovni način matematičnega delovanja, je zelo malo takih, ki jim članek ne bi predočil načina razmišljanja, ki ga do zdaj morda niso cenili – celo v povezavi z zadevami, za katere so mislili, da jih že razumejo. Vse to je opravljeno s pronicljivim humorjem in potrpežljivostjo. To je članek, katerega ideje bodo ostale z bralcem še dolgo po tem, ko ga je prebral.«

»Resnično sem počaščen in hvaležen za nagrado Levija L. Conanta v 2022. Zahvaljejem se AMS, da je prepoznala trud, ki je bil vložen v delo, ter uredniku Marku Goreskyemu za prijazno in vztrajno spodbudo, ki me je vodila, dokler članek ni prevzel sprejemljive oblike. To je tudi dobra priložnost, da izrazim hvaležnost majhni, a trdoživi skupnosti konstruktivne matematike, ki mi je dala veliko več, kot ji bom lahko kadarkoli povrnil,« pove prof. dr. Andrej Bauer in pojasni: »s konstruktivno matematiko sem se prvič srečal med podiplomskim študijem, ko sem proučeval izračunljivost v analizi in topologiji. Še vedno se spomnim, kako težko se je bilo naučiti konstruktivnega razmišljanja in zatreti instinkte, ki jih je vgradilo klasično matematično urejenje. Ko sem postal učitelj, sem z veseljem razlagal konstruktivno matematiko študentom, kolegom in neznancem na medmrežju. Sčasoma je postajala moja pomoč pri prestopanju običajnih kamnov spotike in odpravljanju napačnih predstav, ki so ovirale intuicijo, vse boljša. Članek je skupek vseh teh izkušenj, pa tudi tudi iskreno razkritje mojih osebnih pogledov na konstruktivno matematiko in matematiko nasploh.«

Andrej Bauer je profesor računalniške matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, kjer je  leta 1994 tudi  diplomiral.  Leta 2000 pa je prejel doktorat iz čiste in aplikativne logike na Carnegie Mellon University pod mentorstvom Dane S. Scotta. V letu 2001 je preživel semester na Mittag-Leffler Institute v Stockholmu na Švedskem. Bil je tudi član Institute for Advanced Study leta 2012, kjer je sodeloval pri razvoju homotopske teorije tipov. Bauerjevo delo zajema temelje matematike, konstruktivno in izračunljivo matematiko, teorijo tipov, homotopsko teorijo tipov ter matematične principe programskih jezikov. Je soavtor knjige »Homotopy Type Theory: Univalent Foundations of Mathematics« in pobudnik knjižnice HoTT, ki je obsežna formalizacija homotopske teorije tipov v dokazovalnem pomočniku Coq. Znan je tudi po ključnih prispevkih na področju programiranja z algebraičnimi učinki in prestrezniki. V zadnjem času se ukvarja s teorijo tipov in načrtovanjem dokazovalnih pomočnikov.

Nagrada bo podeljena v sredo, 5. januarja, na Joint Prize Session v sklopu Joint Mathematics Meetings 2022 v Seattlu.

Nagrada Levija L. Contanta je priznanje za najboljši pregledni članek, objavljen v zadnjih petih letih v Notices of the AMS ali Bulletin of the AMS. Dobnitniki nagrad so vabljeni na javno predavanje na Worcester Polytechnic Institute, kjer je Conant preživel večino svoje kariere, v sklopu Levi. L. Conant Lecture Series, ki je bila ustanovljena leta 2006.

Vir: https://www.ams.org/news?news_id=6827
Članek: Five stages of accepting constructive mathematics, Bulletin of the AMS, 54 (2017), 481-498.

Foto: FMF

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *