Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.09.21 in Featured, Univerze, Video

Prof. dr. Anton Ramšak, dekan Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani:  Dobri kadri se oblikujejo v spodbudnem okoju

Prof. dr. Anton Ramšak, dekan Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani: Dobri kadri se oblikujejo v spodbudnem okoju

Ko so pred tedni na Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani sporočili, da pripravljajo prvo mednarodno predstavitev kvantne komunikacije, je dogodek spodbudil pozornost tudi širše javnosti. Dekan fakultete prof. dr. Anton Ramšak je pojasnil, da so postopek izpeljali skupaj s hrvaškimi kolegi iz Ruđerja Boškovića in oddelkom za fiziko Univerze v Trstu. Kvantna komunikacija se odziva na potrebo po varnosti v komunikacijah, ki je prednostna naloga vseh vlad na svetu. Zaradi posebnega delovanja kvantno mehanskih šifrirnih “ključev” bo ta tehnologija omogočala doseganje do zdaj nedosegljivo visoko stopnjo varnosti sogovornikov v prihodnosti. Kvantni ključi so zaporedja naključnih števil, ki se na daljavo vzpostavijo z izmenjavo posameznih fotonov, kvantov svetlobe. Protokol izmenjave pa poteka po zakonih kvantne mehanike. Prof. Ramšak razumljivo in nadrobno pojasni te procese, hkrati pa da vedeti, da so kadri, ki jih izobražujejo na fakulteti, opremljeni s temeljnimi znanji, ki bodo neobhodna za prihodnji razvoj. Le-ta pa bo šel vedno bolj v smeri razvoja kvantne zanosti. In temeljito znanje področja kvantne znanosti, ki ga nadgrajujejo diplomanti ob imenitnih in jasnih predavanjih prof. Ramšaka, je zagotovilo, da  bomo tudi pri nas lahko sledili omenjenemu razvoju.

Obsežen, kar zavidljiv opus znanja, je prof. Ramšak širil in poglabljal na uglednih inštitutih in univerzah. Tako je kot podoktorski sodelavec deloval na Institutu Max Planck v Stuttgartu in pozneje je redno gostoval na King’s College v Londonu, na Univerzi v Oxfordu, v QinetiQu v Great Malvernu, na Imperial College London in na Univerzi Complutense v Madridu. Bil je tudi vodja skupine v okviru več evropskih in domačih raziskovalnih projektov.

Predvsem  zadnji dve desetletji se ukvarja s teorijo kvantnih, predvsem nanoskopskih sistemov, in sicer s fizikalnimi lastnostmi kvantnih pik in kvantnih žic, z generiranjem kvantne prepletenosti, z manipulacijo kvantnih bitov in kvantnih faz ter z lastnostmi topoloških izolatorjev. Raziskoval je tudi fenomen kvantne prepletenosti v okviru primerjave med standardno kopenhagensko in Bohmovo interpretacijo kvantne mahanike.

Foto: osebni arhiv

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *