Pages Menu
Categories Menu

Posted on 9.06.14 in Featured, Fotografije, Inštituti, Svet, Video, Znanstveni dosežki

prof. dr. Dragan Mihailović: Odkritje “skritega” kvantnega stanja

prof. dr. Dragan Mihailović: Odkritje “skritega” kvantnega stanja

 

Novo znanje je največje bogastvo na planetu. Čim več znanstvenih resnic osvojimo, tem bolj postajamo bogati. Tako nekako izzveni misel, ki jo lahko slišimo ob predstavitvi velikih dogodkov povezanih z znanstvenimi odkritji. Znanost pa je danes že tako specializirana, da vsako novo spoznanje lahko v mozaiku velikih odkritij doprinese pomemben del. Tega se navadno niti ne zavedamo, saj v hitro spreminjajočem se času vzamemo v zakup kot samoumevne dobrine tistega, kar so znanstveniki mesece in mesece delali, da so prišli do novega spoznanja, ki je v taki ali drugačni obliki na koncu koristilo nam vsem. Primerov iz zgodovine znanosti pa je veliko.

Slovenci se teh dejstev včasih premalo zavedamo, čeprav znanja, tudi tistega vrhunskega pri nas niti ni tako malo. Res da ga je največ na univerzi in institutih, predvsem tistih, ki omogocajo tudi ustrezno raziskovalno okolje. Med te sodi v prvi vrsti inštitut Jožef Stefan naš največji znanstveno raziskovalni inštitut. Njegovi raziskovalci svoje dosežke objavljajo v prestižnih znantsvenih revijah. Eden odmevnih člankov v reviji Science pa je članek z naslovom “Ultrafast Switching to a Stable Hidden Quantum State in an Electronic Crystal”, ki so ga napisali sodelavci Odseka za kompleksne snovi Instituta Jožef Stefan pod vodstvom vodje odseka prof. dr. Dragana Mihailovića.

Dr. Mihailović je za Trombo med drugim pojasnjeval odkritje tako imenovanega “skritega” kvantnega stanja, kar je bila tudi tema članka.

Nekaj ozadja o različnih faznih prehodih, tudi o takih, s katerimi se srečujemo vsak dan, je na popularen način govoril prof. Mihailović na TEDx predavanju:

 

_MG_7962 _MG_7964 _MG_7959 _MG_8003 _MG_7958 _MG_8001 _MG_7998 _MG_7996 _MG_7994 _MG_7991 _MG_7987 _MG_7983 _MG_7978 _MG_7974 Foto in video: Igor Domijan

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *