Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 4.06.21 in Inštituti, Univerze

Prof. dr. Emil Erjavec  mentor leta  2020

Prof. dr. Emil Erjavec mentor leta 2020

Društvo Mlada Akademija je  26. maja 2021, že dvanajstič zapored podelilo nagrado Mentor leta. Podelitev je letos ponovno potekala v živo prek spleta, s čimer smo omogočili varen in neposreden ogled prireditve več kot 150 gostom, ki so se prireditve udeležili tudi izven Slovenije. Izmed več kot sedemdeset nominirancev s strani več kot devetdeset predlagateljev je po mnenju šestčlanske komisije Mentor leta 2020 postal prof. dr. Emil Erjavec iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki so ga nominirali kar štirje študentje.

Prireditev je že tradicionalno potekala v soorganizaciji Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) ter v partnerstvu s podjetjem InstaText.  Finalisti za nagrado Mentor leta 2020 so bili poleg  zmagovalca prof. dr. Emila Erjavca tudi dr. Igor Škrjanc (FE UL), dr. Barbara Gerič Stare (Kmetijski inštitut Slovenije), dr. Peter Klepec (ZRC SAZU) in dr. Ana Bojinović Fenko (FDV UL).

 Predsednice društva Mlada akademije dr. Tea Romih, je izpostavila, da v slovenskem visokošolskem prostoru deluje veliko odličnih mentoric in mentorjev, kar prepoznavajo njihovi mentoriranci in mentoriranke in jim skozi nominacijo za nagrado Mentor leta izrekajo zasluženo priznanje. V imenu ARRS je zbrane nagovorila dr. Lidija Tičar Padar in izpostavila pomen dobrih mentorskih praks, ki so ključne za uspešen razvoj mladih znanstvenikov. Predsednica komisije za podelitev nagrade Mentor leta 2020 dr. Lea Kuhar pa je predstavila potek in statistiko samega izbora ter poudarila, da ima komisija vsako leto težjo nalogo pri izboru nagrajencev.

 Prof. dr. Emil Erjavec je bil za to nagrado predlagan s strani štirih študentov, kar je velika pohvala njegovemu izjemnemu mentorskemu delu. Poudaril je, da je zanj mentoriranje prenos znanja prek dialoga ter oblikovanje novih znanstvenikov poslanstvo. Zato si prizadeva, ne le odpirati nova znanstvena obzorja, ampak po svojih najboljših močeh tudi podpirati mlade in prispevati k njihovemu dozorevanju in rasti. Komisija za izbor je izpostavila, da je iz vseh štirih vlog razvidno, da gre za odličnega mentorja, ki je svojim študentom navdih tako na raziskovalni kot tudi na osebni ravni. Ne samo, da se Prof. dr. Erjavec z njimi pogovarja o literaturi, o zasnovi njihove raziskave, terenskih izsledkih in teoretskih temeljih, ampak jim ob tem tudi krepi samozavest in daje zagon za raziskovanje, še posebej v trenutkih, ko študenti to najbolj potrebujejo.

Foto: Društvo Mlada akademija

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *