Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 21.04.17 in Featured, Galerije, Univerze, Video

prof. dr. Marta Verginella prejela ERC Advanced Grant 2016

prof. dr. Marta Verginella prejela ERC Advanced Grant 2016

Na Univerzi v Ljubljani je potekala predstavitev največjega raziskovalnega projekta humanistike v Sloveniji, za katerega je  prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete prejela prestižni ERC Advanced Grant 2016 za uveljavljene raziskovalce. Petletni projekt ima naslov »Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region«, raziskovalka pa bo zanj dobila 2,3 milijone evrov. Projekt pa je podprl evalvacijski panel za študije človeške preteklosti.

Prof. dr. Verginella je tako ena od štirih slovenskih predstavnikov, ki so bili do zdaj uspešni na tem razpisu, obenem pa prva slovenska raziskovalka, ki ji je uspelo pridobiti ta prestižni projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev. Za kakšen uspeh slovenske raziskovalke gre, najbolje pokaže podatek, da bo Evropski raziskovalni svet (ERC) na tem razpisu financiral le 231 projektnih prijav izjemnih raziskovalcev izmed več kot 2400 prijav z vsega sveta za izvajanje svojega raziskovalnega projekta v Evropi.

Kako močna je konkurenca pri razpisih ERC, zanimivo ponazori tudi dejstvo, da so v letu 2014 kar trije Nobelovi nagrajenci bili hkrati vodje ERC projektov. Tudi sicer se vodje ERC projektov redno uvrščajo med dobitnike najvišjih nagrad v znanosti. V desetih letih obstoja ERC so raziskovalci, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet, za svoje delo prejeli kar 6 Nobelovih nagrad, 5 Wolfovih nagrad in 4 Fieldsove medalje.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *