Pages Menu
Categories Menu

Posted on 24.01.23 in Inštituti

Prof. dr. Peter Križan prejemnik ERC projekta »Proof of Concept«

Prof. dr. Peter Križan prejemnik ERC projekta »Proof of Concept«

Potem ko je prof. dr. Peter Križan z Instituta »Jožef Stefan« in Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljan (UL) pred slabimi tremi leti pridobil ERC projekt za uveljavljene raziskovalce, je od danes naprej tudi dobitnik ERC projekta »Proof of Concept«, ki ga Evropski raziskovalni svet razpisuje za potrditev koncepta raziskav. Njegov najnovejši projekt CherPET je namenjen razvoju nove vrste detektorjev za pozitronsko tomografijo (PET), prof. dr. Peter Križan pa je tako postal peti nosilec ERC projekta, ki je pridobil tudi dodatno podporo za razvoj inovativnih potencialov svojih raziskav.  

Evropski raziskovalni svet (ERC) za nosilce svojih raziskovalnih projektov redno objavlja razpise za projekte za potrditev koncepta raziskav (»ERC Proof of Concept Grant«). Cilj tovrstnih projektov je krepitev učinka odličnih raziskav z nadaljnjo podporo inovacijskim potencialom idej, razvitim v okviru osnovnega projekta ERC.   S svojo prijavo na tovrstni razpis (skupno jih je bilo 232) je tokrat recenzente prepričal tudi prof. dr. Peter Križan z Odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev Instituta »Jožef Stefan« in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in bil eden med 90 izbranimi. S tem je postal peti nosilec raziskovalnega projekta ERC v Sloveniji, ki je pridobil tudi dodatno podporo za razvoj inovativnih potencialov svojih raziskav.

V okviru  raziskovalnega projekta ERC z naslovom FAIME prof. dr. Peter Križan raziskuje nove pojave v fiziki osnovnih delcev, popularno imenovane Nova fizika. »S svojo raziskovalno skupino bomo zdaj raziskovalni projekt lahko nadgradili z ERC projektom za potrditev koncepta »CherPET – Cherenkov light for total-body Positron Emission Tomography«,« je razložil dr. Križan. »Projekt CherPET je namenjen razvoju nove vrste detektorjev za pozitronsko tomografijo (PET), pomembno diagnostično metodo. Na podlagi izkušenj v eksperimentalni fiziki delcev in z uporabo več prebojnih inovacijskih korakov pri detekciji svetlobe s hitrimi detektorji velikih površin bo možna izvedba aparature za slikanje s PET po nižji ceni, z boljšimi zmogljivostmi in z enostavnejšim rokovanjem v primerjavi z najsodobnejšimi zdajšnjimi kliničnimi napravami. Zaradi nižje cene bi postale dosegljive tudi aparature, ki omogočajo slikanje celega telesa naenkrat. Če bo raziskava  uspešna, bo naša ideja predstavljala spremembo načina  slikanja s PET za diagnozo raka, zgodnje odkrivanje nevrodegenerativnih in srčnih bolezni ter usmerjanje in spremljanje zdravljenja.«

Po predvidevanjih naj bi se do leta 2035 obolevnost za rakom povečala za 24 odstotkov, rak pa naj bi takrat postal vodilni vzrok smrti v EU,  koncept CherPET dr. Križana je zato toliko pomembnejši.

Foto: IJS

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *