Pages Menu
Categories Menu

Posted on 10.04.16 in Avdio, Featured, Univerze, Znanstveni dosežki

Prof. dr. Tatjana Avšič Županc MF UL:  Regeneracijski čas virusa je nekaj ur, hitrorastoče bakterije dan ali dva

Prof. dr. Tatjana Avšič Županc MF UL: Regeneracijski čas virusa je nekaj ur, hitrorastoče bakterije dan ali dva

Da je slovensko znanje lahko v samem svetovnem vrhu, potrjuje tudi dosežek skupine raziskovalcev, ki je prva na svetu odkrila povezavo med virusom zika in mikrocefalijo. Skupino znanstvenikov in raziskovalcev Medicinske fakultete UL in UKC Ljubljana,  je vodila prof. dr. Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo pri Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL) in vodja laboratorija za diagnostiko zoonoz in laboratorija WHO. Izjemna znanstvenica je tudi redna članica SAZU. V kontekstu omenjenega dosežka jo je direktorica WHO Margaret Chan povabila na sedež WHO v Ženevo, kjer se je na posvetu srečala s strokovnjaki različnih držav in z njimi izmenjala izkušnjo o posledicah širjenja in okužbe z virusom zika.

Avšič Župančeva je kot virologinja vključena tudi v konzorcij Evropskega mobilnega laboratorija, ki je ob izbruhu epidemije ebola pred letom in pol prvi posredoval na terenu in postavil sodoben terenski laboratorij. Čeprav je WHO razglasila, da je nevarnost ebole mimo, strokovnjaki na terenu še vedno spremljajo dogajanje, da bi ob eventualnem ponovnem pojavu virusa ebole, hitro reagirali, pove Avšič Župančeva.  Obsežno znanje si je nabirala na številnih tujih inštitucijah. Bila je na usposabljanju na Inštitutu za tropsko medicino v Antwerpnu, raziskovala je na lyonski medicinski fakulteti in leto dni preživela na postdoktorskem študiju v ZDA, kjer je raziskovala v virusnem laboratoriju inštituta ameriške vojske. Na medicinski fakulteti v Baltimoru pa je raziskovala na oddelku za mikrobiologijo in imunologijo.

P1010499

Kot znanstvenica z mednarodnim ugledom objavlja v najprestižnejših revijah, npr. New England Journal of Medicine, The Lancet, Nature idr.  Sama ali v sodelovanju z drugimi je objavila že več kot sto znanstvenih člankov. Ob vsem raziskovalnem delu prof. Avšič Županc tudi predava na ljubljanski Medicinski fakulteti, Biotehniški fakulteti ter Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Ker je Svetovna zdravstvena organizacija v letošnjem februarju razglasila, da virus zika predstavlja globalno grožnjo, skupine znanstvenikov intenzivno raziskujejo vse možne posledice okužbe z virusom. Slovenski raziskovalci, ki jim je uspelo prvim odkriti povezavo z mikrocefalijo in določiti celoten genom virusa zika, bodo prav tako sodelovali v nadaljnjih  mednarodno podprtih raziskavah.

Foto: MF

Video: Igor Domijan

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *